Traian Basescu a somat ieri Parlamentul ca pina pe 22 octombrie sa-i trimita la promulgare „uninominalul", fapt imposibil de realizat.

Seful statului a adresat ieri o scrisoare celor doi presedinti ai Camerelor Parlamentului in care ii anunta ca, in cazul in care nu primeste spre promulgare legea privind introducerea votului uninominal pina pe 22 octombrie, va emite decretul de organizare a unui referendum national pe aceasta tema. Basescu precizeaza in document ca „aceasta lege poate fi aprobata de Parlament in procedura obisnuita sau poate fi adoptata ca urmare a asumarii raspunderii Guvernului in fata Parlamentului". Presedintele mai mentioneaza ca emiterea unei ordonante de urgenta pentru „un scrutin electoral" nu se justifica, dat fiind „importanta legii si pentru ca exista riscul respingerii ordonantei de catre Parlament".

Adoptarea prin procedura obisnuita a legii este imposibila atit din punct de vedere tehnic, cit si legal. Legea nu a intrat nici macar in plenul Senatului, prima Camera sesizata. Mihai Voicu, ministru pentru relatia cu Parlamentul, ne-a precizat ieri ca, din punct de vedere tehnic, Executivul isi poate asuma raspunderea pina pe 22 octombrie. „Pina miercuri, cind are loc sedinta de guvern, nu pot sti daca se va lua sau nu o hotarire in acest sens", ne-a declarat Voicu. Reprezentanti ai PNL, PD, UDMR, PC si PSD ar agrea varianta asumarii raspunderii. Exista insa un grup din PSD care ar merge pe varianta referendumului. „Ne convine referendumul. Basescu va propune varianta uninominala care este folosita la alegerea primarilor, deci varianta initiala a PSD, care a fost respinsa de comisia de Cod electoral", ne-a declarat vicepresedintele PSD Dan Nica.

Seful statului lanseaza referendumul la o reuniune PD Surse din conducerea PD sustin ca seful statului va anunta convocarea referendumului o data cu alegerile europarlamentare, saptamina viitoare, la Consiliul National de Conducere al PD, unde vor fi lansati candidatii partidului la europarlamentare. Colegiul Director al PD a convocat ieri sedinta CNC pentru luni, 22 octombrie, pentru a-si lansa eurocandidatii. La reuniune a fost invitat public si presedintele Traian Basescu. Printre invitati figureaza si presedintele PPE, Wilfried Martens. (R.B.)

Mai multe despre votul uninominal, pe www.cotidianul.ro/select