Presedintele Parlamentului European (PE) Hans-Gert Poettering a discutat, marti, cu liderii grupurilor parlamentare despre Tratatul de reforma al UE, alegerile europarlamentare din 25 noiembrie si proiectul de vot uninominal, informeaza Rompres.
Presedintele Parlamentului European (PE) Hans-Gert Poettering a discutat, marti, cu liderii grupurilor parlamentare despre Tratatul de reforma al UE, alegerile europarlamentare din 25 noiembrie si proiectul de vot uninominal, informeaza Rompres.

Reprezentantii partidelor politice si-au exprimat in unanimitate sprijinul formatiunilor lor pentru proiectul Tratatului de reforma ce va fi discutat in aceasta saptamana la Consiliul European de la Lisabona.

Liderii grupurilor parlamentare au fost in consonanta cu presedintele PE, de ambele parti fiind exprimat interesul ca Tratatul de reforma sa fie adoptat si sa intre in vigoare cat mai repede, Uniunea Europeana avand nevoie de inovatiile acestuia.

Totodata, in discutia privind alegerile europarlamentare din Romania s-a exprimat necesitatea ca un numar cat mai mare de alegatori sa se prezinte la urne, oficialul european promitand tot sprijinul institutiei sale pentru o cat mai buna mobilizare a electoratului romanesc. Presedintele Parlamentului European a sustinut ca temele pentru campania euroalegerilor ar trebui sa fie in primul rand cele de politica europeana, si nu cele de politica interna.Hans-Gert Pottering a afirmat ca scopul principal al vizitei sale in Romania "este acela de chema cetatenii romani sa participe la alegerile europene".

De asemenea, presedintele Parlamentului European a afirmat ca "Romania trebuie sa ia toate masurile ca sa evite activarea clauzei de salvgardare pe agricultura".

Reprezentantii fiecarei formatiuni politice si-au exprimat punctele de vedere in legatura cu modalitatea cea mai indicata pentru desfasurarea alegerilor europarlamentare din 2009, ce se vor organiza simultan in toate tarile membre.

De asemenea, s-a discutat si despre introducerea votului uninominal in Romania, Hans-Gert Poettering prezentand detalii despre sistemul din Germania, care reprezinta o mixtura intre votul pe liste de partid si votul direct al alegatorilor pentru candidat, sistem asemanator cu cel prevazut de proiectul de lege privind votul uninominal elaborat de Asociatia Pro Democratia si aflat in dezbatere la Parlament.

Printre liderii grupurilor parlamentare prezenti la intalnirea de marti dimineata de la Parlament s-au numarat Crin Antonescu (PNL), Cristian Radulescu (PD), Aura Vasile (PSD), Corneliu Vadim Tudor si Lucian Bolcas (PRM), Sabin Cutas (PC) si Varujan Vosganian (grupul minoritatilor nationale).


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin