>> Legea investitiilor ar putea fi votata in Parlament luna viitoare, a anuntat ministrul Economiei si Finantelor.
>> Actul normativ aproba stimulente financiare pentru investitorii romani si straini care infiinteaza noi locuri de munca.
>>
>> Legea investitiilor ar putea fi votata in Parlament luna viitoare, a anuntat ministrul Economiei si Finantelor.
>> Actul normativ aproba stimulente financiare pentru investitorii romani si straini care infiinteaza noi locuri de munca.
>> Pentru fiecare job nou - creat, firmele care investesc un milion de euro pot primi intre 250 si 2.000 de euro de la buget.

Mult asteptata lege a investitiilor, prin care se acorda stimulente fiscale investitorilor care creeaza noi locuri de munca, ar putea fi votata in Parlament luna viitoare. "In noiembrie, Legea bugetului va intra in Parlament, iar noi speram ca o data cu Legea bugetului sa votam si Legea investitiilor", a declarat ieri ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Ministrul pentru IMM-uri, Comert, Turism si Profesii Liberale, Ovidiu Silaghi, a apreciat, la randul sau, ca Legea investitiilor trebuie adoptata intr-un timp cat mai scurt, pentru a mentine un nivel ridicat de atractivitate a Romaniei in randul investitorilor straini. "Dorim sa mentinem nivelul ridicat al investitiilor. Daca nu ne grabim, riscam sa pierdem multe investitii. Speram ca in doua saptamani proiectul sa fie prezentat Parlamentului", a punctat Silaghi.

Tipuri de facilitati
Investitorii straini si romani ar putea beneficia de facilitati precum bonificatii de dobanda la unele credite si contributii financiare de la buget, de pana la 2.000 de euro, pentru fiecare loc de munca nou - creat, potrivit proiectului Legii investitiilor. Mai precis, contributiile financiare sunt cuprinse intre 250 si 2.000 de euro pentru un loc de munca, in functie de zona de dezvoltare economica in care este efectuata investitia. Conform Legii investitiilor, beneficiaza de ajutor de stat societatile care investesc in cercetare, cercetare-dezvoltare, protectia mediului, energie regenerabila, infrastructura, realizarea de produse alimentare ecologice, productia de mijloace si componente auto si societatile ce activeaza in industria prelucratoare. Au dreptul la astfel de facilitati societatile care au investitii mai mari de un milion de euro, pe o perioada limitata, in functie de valoarea investitiei.
Guvernul a luat in discutie inca de acum doi ani proiectul legii investitiilor, iar dezbaterile asupra lui au continuat pana astazi, atat in cadrul unor comisii interministeriale, cat si cu patronatele. Potrivit reprezentantilor ministerelor care au lucrat la elaborarea legii, actul normativ se va adresa in mod nediscriminatoriu tuturor originilor de capital si de investitii si va urmari eliminarea disparitatilor de dezvoltare dintre regiunile Romaniei.

Agentia Romana pentru Investitii
Ministrul Varujan Vosganian a aratat ca pentru 2008 sunt prevazute circa doua miliarde de euro, reprezentand 1% din PIB, pentru investitii. El a explicat ca noua Lege a investitiilor nu incalca legislatia europeana a ajutorului de stat si ca acordarea facilitatilor este conditionata de mentinerea investitiilor pentru o perioada de pana la 10 ani. Potrivit proiectului de lege, Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) va fi transformata in Agentia Romana pentru Investitii, investitorii urmand sa depuna cererile privind acordarea de facilitati la noua institutie. In opinia reprezentantilor ARIS, gratie Legii investitiilor si a parcurilor industriale, Romania ar putea atrage, in urmatorii ani, investitii straine directe apropiate de nivelul-record din 2006, de 9,1 miliarde de euro. Sorin Vasilescu, director in ARIS, a apreciat, recent, ca noua Lege a investitiilor este absolut necesara. In opinia lui, autoritatile locale ar trebui sa ia in calcul si infiintarea unor parcuri industriale noi, deoarece cele existente sunt deja ocupate. "In ultimii doi ani, foarte multi investitori cauta amplasamente mai ieftine, dar nu foarte departe de Europa Centrala", a aratat Vasilescu.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.