Compania Petrom are in vedere cumpararea mai multor societati petroliere de talie medie in Rusia si in Marea Caspica. Potrivit Mediafax, Petrom analizeaza posibilitatea de a achizitiona companii petroliere pentru dezvoltarea productiei de petrol, si, in acelasi timp, vizeaza incheierea unor parteneriate cu unele companii internationale, pentru derularea de proiecte mari in aceste regiuni.
"Evaluam posibilitatea de a achizitiona in Rusia companii de talie medie care detin campuri de productie in Rusia si in zona Marii Caspice. Discutam si posibilitatea de asociere cu companii internationale pentru proiecte mari de productie de petrol in Rusia si zona Caspica", a declarat ieri directorul diviziei internationale de explorare si productie de petrol a Petrom, Werner Ladwein. Pana la sfarsitul anului viitor, Petrom va ajunge la o productie de 16.000 de barili de petrol pe zi, in Kazahstan. "Aceasta tinta este fara a lua in considerare achizitiile", a precizat Ladwein. Totodata, acesta a afirmat ca Petrom intentioneaza sa intre si pe piata din Turkmenistan si Ucraina.
Petrom detine in Rusia 11 licente de explorare petroliera.
Pentru acest an, compania estimeaza un profit net de 1,69 miliarde lei, in scadere cu 26% fata de valoarea inregistrata in 2006, la o cifra de afaceri de 10,64 miliarde lei, mai redusa cu aproximativ 19%, pe fondul diminuarii pretului petrolului.
OMV detine 51,01% din capitalul Petrom, iar AVAS 30,86%. Fondul Proprietatea cumuleaza 9,88% din Petrom, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare - 2,02, alti actionari persoane fizice si juridice - 6,21%.