Cea mai recenta productie de acest gen, „Pulbere de stele", poate fi vizionata in avanpremiera in Bucuresti. Pelicula sta bine la densitatea de staruri din distributie, dar prost la incasari.Interpretarea lui De Niro face ca povesteade dragostesa para nesarata Cityplex, CinemaPRO, Hollywood Multiplex si Movieplex Cinema Plaza Romania, toate ii ofera bucuresteanului sansa de a vedea cea mai proaspata productie fantasy ajunsa si la noi. Daca nu ii ajunge, cartea pe care se bazeaza filmul, intitulata tot „Pulbere de stele" si scrisa de Neil Gaiman, ii este furnizata amatorului de Editura Tritonic. Anglia rurala separata de Stormhold, un univers paralel si magic, printr-un zid: pe aceasta granita incepe povestea din adaptarea dupa romanul lui Gaiman, o data cu o stea cazatoare. Aceasta e de fapt o tinara inzestrata cu puteri magice pe care o vineaza cu totii: tinarul Tristan Thorne i-a promis ca ii va aduce steaua frumoasei satului, fiii regelui pot obtine tronul doar cu ajutorul ei (sint sapte, vor ramine doar trei si fantomele celorlalti, rezultate de pe urma fratricidului), iar o vrajitoare si surorile ei vor doar sa ii manince inima pentru a-si prelungi tineretea. Cu astfel de premise (adaugati nelipsita poveste de dragoste insa), scenariul - la adaptare au contribuit si regizorul Matthew Vaughn si Jane Goldman, autoarea romanului „Dreamland" - trama aminteste de o poveste a fratilor Grimm, avind un potential consistent de macabru, bine valorificat de regizor.

„Pulbere de stele" e cel de-al doilea lungmetraj al lui Matthew Vaughn, un regizor care, la pelicula anterioara, „Layer Cake", a colaborat si cu actorul Marcel Iures. Altfel, in calitate de producator, cineastul a lucrat la filmele lui Guy Ritchie, de la „Swept Away" pina la „Snatch" si la „Lock, Stock and Two Smoking Barrels". Desi pierde din calitatea dialogurilor din lungmetrajul precedent, Vaughn reuseste insa aceeasi apasare consecventa pe pedala acceleratiei narative, filmul beneficiind de absenta timpilor morti.

Distributia e incarcata pina la refuz de staruri, deopotriva ale marelui si micului ecran: Robert De Niro, Michelle Pfeiffer, Sienna Miller, Claire Danes, Ricky Gervais, Ian McKellen, Rupert Everett si Peter O’Toole. Primele doua VIP-uri ale cinematografiei din aceasta lista fura insa lumina rampei, cel putin daca e sa ii crezi pe critici: De Niro, in rolul unui capitan de vas cu o pasiune pentru travestiuri, iar Pfeiffer, interpretind cu mult haz o vrajitoare malefica.

Criticii au reprosat insa peliculei aglomerarea de personaje, ce sfirseste in degringolada, ele nefiind prea bine conturate, si erorile de distributie, dar au apreciat indrazneala si umorul lungmetrajului, si, in special, poantele destinate adultilor.

Desi „Pulbere de stele" reprezinta tentativa lui Paramount Pictures de a intra in cercul select si prosper al productiilor gen „Harry Potter" si „Stapinul Inelelor", iar bugetul lungmetrajului s-a ridicat la 70 de milioane de dolari, publicul nu s-a aratat convins. In ciuda promovarii intense si a cronicilor in mare parte pozitive, incasarile de pina acum ale peliculei se caznesc sa treaca pragul de 60 de milioane de dolari, potrivit site-ului boxofficemojo.com.

Sir Ian McKellen vrea sa redevina Gandalf. Detalii pe www.cotidianul.ro/select