Prietenia dintre Valentin Ceausescu si cel mai mare antrenor roman de fotbal Emeric Jenei dainuieste de zeci de ani. In ciuda sutelor de kilometri distanta si a pozitiei sociale pe care au avut-o de-a lungul timpului, legatura stransa dintre fiul cel
Prietenia dintre Valentin Ceausescu si cel mai mare antrenor roman de fotbal Emeric Jenei dainuieste de zeci de ani. In ciuda sutelor de kilometri distanta si a pozitiei sociale pe care au avut-o de-a lungul timpului, legatura stransa dintre fiul cel mare al familiei Ceausescu si singurul antrenor care a adus Cupa Campionilor Europeni se bazeaza pe loialitate si respect reciproc.


M-am intalnit cu Emeric Jenei sambata, 13 octombrie, la Stadionul Municipal din Oradea, unde jucau echipele din Divizia B, FC Bihor - Corvinul Hunedoara. Am considerat ca cel mai bun loc de a depana amintiri despre cele mai frumoase momente ale prieteniei dintre Jenei si Valentin Ceausescu este la stadion, un loc extrem de drag marelui maestru al fotbalului.

Dupa obisnuitele aplauze venite din partea publicului, m-am asezat cu Jenei in tribuna oficiala, desi initial ar fi vrut sa stam la peluza pentru a nu iesi in evidenta. Inca vadit emotionat de recenta intalnire de la Cluj, din 11 octombrie, unde generatia lui Hagi si Popescu au intalnit gloriile "Portocalei Mecanice" in cadrul meciului de adio a lui Ioan Ovidiu Sabau, Emeric Jenei s-a lasat cu usurinta prins in demersul Jurnalului National de a-l provoca la o reintoarcere in timp, mai precis in perioada anilor a€™80.

Cu modestie, a inceput sa vorbeasca despre Valentin Ceausescu, pe care l-a cunoscut cand acesta din urma avea 30 de ani si incepuse sa se implice in activitatea FC Steaua Bucuresti. un om inteligent Si timid. "Eu am fost acela care l-am rugat sa vina langa echipa (Steaua Bucuresti - n.n.), deoarece aveam nevoie de un om care sa ma apere direct de generalii din Ministerul Apararii Nationale, cu precadere de unchiul sau, Ilie Ceausescu, care la vremea respectiva era ministru adjunct si raspundea de sport. Tipul era extrem de dur si nu se pricepea deloc la ce inseamna fotbalul, asemeni noilor patroni de astazi, care se baga fara a cunoaste fotbalul. Aveam nevoie de un tip inteligent, discret, exact cum era Valentin, o persoana cu o influenta asupra acelor oameni amatori", povesteste Emeric Jenei.


Chiar daca statutul de membru al familiei Ceausescu ii conferea unele avantaje, Valentin - dupa cum marturiseste prietenul sau, Jenei, nu a profitat niciodata. Din contra, "Valentin nu s-a bagat niciodata in formatie; nu mi-a impus sa introduc sau sa scot de pe teren vreun jucator. Era un tip extrem de timid, care nu vorbea in grup cu jucatorii, ci individual, cu fiecare in parte, abordand lucruri de natura umana. Din acest motiv, jucatorii, cu care era apropiat ca varsta, au ramas prieteni cu el. Stoica, Lacatus, Bölöni erau foarte apropiati cu Valentin. Din cate stiu, si acum vorbesc la telefon si se intalnesc periodic". De altfel, de cate ori are ocazia, cand se afla in Bucuresti, Emeric Jenei ii face vizite lui Ceausescu, fiindca - marturiseste el - "pentru mine a fost intotdeauna o placere sa vorbesc cu Valentin, cu care nu am avut niciodata conflicte. Am fost suficient de inteligenti amandoi pentru a avea discutii absolut constructive, bazate pe argumente".


"Marele pacat e ca toata lumea se gandeste la Valentin prin prisma numelui pe care-l poarta, dar va pot spune ca a fost absolut diferit de familie. Nu i-am cunoscut fratele (Nicu - n.n.), insa il apreciez pe Valentin ca s-a ridicat mult peste imaginea familiei". Una din cele mai mari calitati atribuite lui Valentin Ceausescu este loialitatea. "Este un tip extrem de loial fata de colaboratorii sai, fata de prieteni. Imi amintesc cu drag ca atunci cand am fost antrenor in Grecia, in 1994, mi-a facut o vizita impreuna cu sotia si am fost fericit sa il am alaturi", marturiseste Emeric Jenei, cu aceeasi bucurie in suflet traita si in mai 1986, la Sevilla, cand a castigat Cupa Campionilor Europeni, cu echipa lui Hagi, Duckadam, Stoica, Piturca, Lacatus etc., sub privirile pline de mandrie ale lui Valentin Ceausescu, aflat in loja alaturi de regele Juan Carlos al Spaniei, care - de suparare - a refuzat sa inmaneze trofeul stelistilor. Despre amintirile frumoase traite de "nea Imi" si Valentin Ceausescu s-ar putea scrie foarte multe, insa cei doi prefera sa-si continue prietenia asa cum au facut-o dintotdeauna: cu loialitate si respect reciproc. 
a— Domnule ministru... a— Lungul drum al reabilitarii a— Valentin - Zoia - Nicu a— Piese valoroase a— La Muzeu, ca la Nufarul a— Radu Antal: "Valentin isi vede de activitatea stiintifica" a— Anticarul: Marius Niculescu a— Avocata: Paula Iacob  a— "De haram s-a dus"  
 


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.