Participarea presedintelui rus, Vladimir Putin, la summitul Marii Caspice, organizat la Teheran, a fost pusa sub semnul intrebarii din cauza alertei privind un atentat impotriva sa.
Serviciile speciale rusesti l-au avertizat pe presedintele Put
Participarea presedintelui rus, Vladimir Putin, la summitul Marii Caspice, organizat la Teheran, a fost pusa sub semnul intrebarii din cauza alertei privind un atentat impotriva sa.
Serviciile speciale rusesti l-au avertizat pe presedintele Putin ca "mai multe celule kamikaze" pregatesc un atentat sinucigas care l-ar viza in cursul vizitei sale la Teheran.
Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe iranian s-a grabit sa dezminta aceste informatii, declarand ca sunt nefondate. Mai mult, oficialul iranian a acuzat occidentalii, "inamicii Iranului", ca, lansand astfel de avertismente, ar incerca sa declanseze un razboi psihologic "avand drept scop deteriorarea relatiilor ruso-iraniene".
Initial, atat Moscova, cat si Teheranul au declarat ca Putin nu si-a contramandat vizita in Iran. Ulterior insa, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dimitri Peskov, a declarat ca nu poate confirma daca vizita are, totusi, loc.
In conferinta de presa pe care a sustinut-o la Wiesbaden, impreuna cu cancelarul german Angela Merkel, la incheierea summitului ruso-german, Putin a confirmat insa ca isi respecta programul stabilit, participand la reuniunea de la Teheran, in marginea careia erau programate si intalniri cu liderii iranieni.

>> Ultimul sprijinRusia si China sunt ultimul sprijin pentru Iran, in fata hotararii Occidentului de a intensifica presiunile pentru a forta Teheranul sa renunte la programul sau nuclear. Aceasta problema a fost abordata si la summitul ruso-german de la Wiesbaden, unde Angela Merkel a declarat ca Iranul "ameninta securitatea Israelului, ceea ce pentru mine, in calitate de cancelar german, nu va fi niciodata negociabil". "Iranul a violat rezolutiile constrangatoare ale Consiliului de Securitate al ONU si ignora obiectivele fixate de Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) (...) Trebuie sa fim pregatiti sa pronuntam noi sanctiuni daca Iranul nu se conformeaza", a subliniat cancelarul german.
Putin a invocat insa exemplul Coreii de Nord pentru a justifica o continuare a dialogului cu Teheranul si neimpunerea de sanctiuni, declarand ca pleaca in Iran pentru a incerca sa rezolve pasnic problema nucleara iraniana.
El a recomandat altor state "sa se abtina de la a speria liderii si poporul" din Iran, exprimandu-si speranta ca va obtine "rezultate incurajatoare" prin dialog.
Rusia nu sustine adoptarea de noi sanctiuni impotriva Iranului, justificandu-si pozitia prin ideea ca asteapta noul raport al AIEA pe aceasta tema, programat la jumatatea lui noiembrie.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.