Revista americana Forbes a plasat castelul Bran pe locul doi in topul celor mai valoroase propietati din lume scoase la vanzare, estimandu-l la 140 milioane euro, relateaza Rompres.
Pe primul loc se afla o propietate din Beverly Hills, estimata
Revista americana Forbes a plasat castelul Bran pe locul doi in topul celor mai valoroase propietati din lume scoase la vanzare, estimandu-l la 140 milioane euro, relateaza Rompres.
Pe primul loc se afla o propietate din Beverly Hills, estimata la 165 milioane euro, in timp ce dupa castelul Bran se afla Updown Court Windlesham, din Surrey, Marea Britanie.
Majoritatea cladirilor de peste 100 milioane euro sunt din SUA, Marea Britanie, Canada sau Franta, estul fiind reprezentat, in afara de Romania, de Turcia si Rusia.
Castelul Bran a fost scos la licitatie de catre Dominic Habsburg la inceputul lunii iulie, care a ales pentru intermedierea tranzactiei firma imobiliara americana Baytree Capital Associates.
Castelul este de vanzare ''pentru cumparatorul potrivit si in circumstantele potrivite'', a declarat la acea vreme Michael Gardner, presedinte al companiei Baytree Capital, care il reprezinta pe Dominic Habsburg.
'Membrii familiei Habsburg nu vor deveni organizatori de muzee', a mai sustinut el facand referire la angajamentul luat de Dominic Habsburg privind mentinerea castelului ca muzeu pana in anul 2009. Totusi, conform lui Michael Gardner, Dominic Habsburg va vinde castelul Bran unui cumparator ''care va sti sa trateze cu respectul cuvenit aceasta proprietate si istoria ei''.
La 13 octombrie 2005, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), Ingrid Zaarour, anunta restituirea Castelului Bran, proprietarilor de drept.
Castelul Bran a fost lasat drept mostenire, impreuna cu intreg domeniul, in 1938, de Regina Maria, prin testament, fiicei sale, Principesa Ileana. Aceasta il va detine pana in 1948, cand Castelul Bran intra in proprietatea statului roman, fiind pentru o perioada abandonat si devastat.
Mostenitorii principesei care au revendicat acest castel sunt Dominic Habsburg-Lothringen, Maria-Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhofer. Cei trei locuiesc in SUA (Dominic) si in Austria (Maria-Magdalena si Elisabeth), in Romania fiind reprezentati de firma de avocatura Rubin-Meyer Doru&Trandafir.
Domeniul este format din: Castelul Bran, Casa de ceai 'Regina Maria', Casa 'Principesa Ileana', casa administratorului, Tabernaholul 'Inima Reginei Maria' si terenul aferent de 7.556,4 de metri patrati, parcul castelului de 28.387 de metri patrati, cele doua lacuri din parcul castelului, de 1.163 de metri patrati si, respectiv, 263 de metri patrati si drumul de acces de 1.650 de metri patrati.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.