Rockerii de la Travka isi lanseaza cel de-al doilea album, ce va putea fi downloadat gratuit.Noul album al trupei focsanene Travka, „Vreau sa simt Praga", imbina rockul alternativ cu influentele electro si progresive Recentul experiment de marketing al formatiei britanice Radiohead, care si-a postat gratuit pe Internet piesele de pe ultimul album, a pus pe jar marile case de discuri. Acestea incep sa fie ocolite si de alte staruri ale muzicii pop-rock, precum The Charlatans, Prince sau Nine Inch Nails. Noul trend are toate sansele sa prinda si in Romania, tonul fiind dat de formatia Travka. Trupa de rock alternativ isi va lansa cel de-al doilea album pe 26 octombrie, zi in care va sustine un concert la clubul Fabrica din Capitala si va posta gratuit noile piese pe site-ul Radio Lynx.

Initiativa Travka se leaga de experienta amara pe care trupa a avut-o cu primul album, scos la o casa de discuri independenta. „Chiar daca albumul era deja masterizat, studiourile mari nu ne-au luat in seama, ele punind putin pret pe promovarea si distributia trupelor underground", isi aminteste Razvan Rusu Mizdan, basistul de la Travka. El mai spune ca problema cea mai mare a fost distributia, singura solutie fiind trimiterea CD-urilor prin posta.

Alternativa distributiei online pentru proximul album se profila deja, iar ideea a venit tot de pe Internet. „Cautam in Wikipedia ce fel de drepturi de autor exista, cind am dat peste asa-zisele «creative commons», adica acele licente prin care renunti la drepturile de autor privitoare la distributie, remix si folosirea creatiei in scop necomerical", povesteste basistul de la Travka. Decizia trupei de a posta gratuit cel de-al doilea album („Vreau sa simt Praga") pe site-ul radioului online Lynx a venit si datorita amplorii luate de Internet. „Videoclipul «Corabia Nebunilor» a avut peste 10.000 de accesari pe YouTube. Iar din vinzarea de albume, doar trupele foarte mari mai fac profit", argumenteaza Mizdan.

Directorul de PR al Radio Lynx, Bianca Boitan, isi aminteste cum s-a nascut inedita idee de marketing: „Acum citeva saptamini, cei de la Travka au fost invitati la postul nostru de radio. Povestind de una si de alta, ne-a venit ideea sa postam pe site-ul radioului ultimul lor album". Ea spune ca fiecare parte are de cistigat: „Noi vrem sa avem mult mai multi ascultatori, ei vor ca melodiile sa se descarce mai repede si intr-un format de calitate, iar targetul nostru ii cuprinde pe fanii lor", spune PR-ul. O solutie similara au ales de curind si britanicii de la The Charlatans, care isi vor lansa gratuit viitorul album prin intermediul site-ului postului de radio XFM.

Cit priveste revolutionara initiativa a trupei Radiohead, basistul de la Travka afirma ca decizia lor a fost luata fara sa stie de hotarirea alternativilor britanici. El precizeaza ca „decizia nu este o provocare la adresa caselor de discuri, ci este solutia cea mai buna pentru promovarea muzicii noastre". In rest, banii urmeaza sa vina din concerte, trupa planuind pentru urmatoarele doua luni un turneu de promovare a noului disc. „Am stabilit deja sase orase. De data aceasta dorim sa acoperim mai ales Ardealul, pentru ca nu prea am ajuns acolo", spune Mizdan, care ne-a marturisit ca trupa cistiga circa 500 de euro pe concert.

Noul curent de distribuire online a albumelor muzicale a trezit in Romania reactii rezervate. Cintaretul Mihai Traistariu crede ca mai trebuie sa treaca cinci-zece ani pina cind si piata muzicala romaneasca sa poata profita de Internet, potrivit NewsIn. Andi Enache, PR-ul casei de discuri A&A, atrage atentia ca vinzarea de muzica online cere din partea clientilor niste carduri speciale, dar si o infrastructura speciala care sa previna pirateria in floare.

„Sint adeptul descarcarii atit timp cit este facuta pe bani, gratuit, artistul nu are nimic de cistigat", puncteaza Smiley de la trupa Simplu, citat de NewsIn. Pe de alta parte, potrivit aceleiasi agentii de stiri, Tudor Chirila de la Vama crede ca piata autohtona nu poate fi controlata si ca e „normal" ca oamenii sa-si ia muzica gratuita de pe Internet.

Telefoane mobile cu sonerii rock Trupa Led Zeppelin a hotarit sa-si puna in vinzare muzica si pe Internet. Inainte de concertul de reunire de luna viitoare, veteranii rockului au anuntat ca pentru inceput vor comercializa sonerii pentru telefoanele mobile, urmind ca din noiembrie melodiile lor sa poata fi descarcate contra cost prin intermediul serviciului Verizon Wireless, dar si prin alte servicii de muzica digitala, cum este iTunes. Decizia vine in urma scaderii vinzarilor de CD-uri, dar si pentru a atrage tinerii si adolescentii, niste „clienti care vor conta mult pe viitor", potrivit vicepresedintelui serviciului Rhino Entertainment, David Dorn, citat de „New York Times".

Aflati mai multe despre istoria trupei Travka pe www.cotidianul.ro/select