Premierul Calin Popescu Tariceanu considera ca serviciile secrete ar trebui sa se ocupe in principal de siguranta nationala si amenintari teroriste, cu o interventie redusa in viata publica, iar procuratura trebuie sa renunte la a-i mai privi pe roma
Premierul Calin Popescu Tariceanu considera ca serviciile secrete ar trebui sa se ocupe in principal de siguranta nationala si amenintari teroriste, cu o interventie redusa in viata publica, iar procuratura trebuie sa renunte la a-i mai privi pe romani ca infractori, lasand justitia sa se pronunte,.

Intrebat, intr-un interviu difuzat luni de de RFI Romania, daca in Romania mai exista politie politica, seful Guvernului a evitat un raspuns transant, aratand ca ar fi foarte grav ca, in calitate de prim-ministru, sa lanseze astfel de afirmatii.

El a amintit insa ca atat Guvernul, cat si PNL s-au pronuntat de mai multe ori pentru reducerea rolului serviciilor secrete in viata publica si necesitatea pastrarii unui echilibru, existent in toate statele europene, intre nevoia de a apara valorile democratice si statul de drept impotriva amenintarilor interne sau externe, pe de-o parte, si drepturile si libertatile fundamentale ale individului, care nu trebuie afectate.

"De fiecare data cand aceste institutii intervin in viata privata - asa cum din pacate s-a intamplat in ultima vreme, constatand derapaje, excese si inregistrari de convorbiri, lucruri care afecteaza grav drepturile cetatenesti - am luat atitudine. Cred ca, din pacate, exista inca anumite mentalitati care se perpetueaza la nivelul serviciilor si al procuraturii. Procuratura ii priveste prea des pe toti romanii ca pontentiali infractori in loc sa lase justitia sa se pronunte. Se intampla un lucru care deja a devenit o practica, acela ca de la procuratura sa apara in public permanent informatii legate de anumite situatii, cazuri pe care numai justitia are dreptul sa le solutioneze", a spus Tariceanu.

Prezumtia de nevinovatia trebuie sa fie respectata in cazul fiecarui cetatean pana in momentul in care justitia se pronunta intr-un fel sau altul, considera seful Guvernului, care arata ca "eticheta" de vinovat nu trebuie lipita nici de procuratura, nici de presa.

"Mie mi se pare ca serviciile secrete ar trebui sa se ocupe cu precadere de probleme de siguranta nationala, amenintari teroriste, globale, sa colaboreze cu serviciile prietene si sa lase o parte dintre activitatile pe care cateodata inca le fac", a spus premierul, amintind ca PNL a depus in Parlament o initiatiativa legislativa prin care solicita ca structurile sindicale sau de presa sa nu mai fie "monitorizate" de catre serviciile de informatii.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.