S-a spus ca episodul TVR a fortat mina Justitiei. Fara indoiala. Episodul TVR a luat mina Justitiei din buzunarul demnitarilor si a asezat-o pe balanta. Evident, procedeul e cu totul nemaipomenit. In statul de drept, nu in Republica Romania.Stiti ce e un proces de demnitar. Un efort minutios de anhiliare a probelor, prin procedura si prevederi legale reinterpretate. Ceva ce transforma mia de euro mita in gest de curtoazie fata de moneda europeana. Ceva ce incepe cu un dosar intreg si se termina cu un dosar sfarimat, ratacit, incomplet, respins, redirectionat, blocat, casat (n-am terminat!) sau neconstitutional. Undeva, in afara acestor variante, se afla, mica si muta, sansa de accidentare in justitie a inculpatului-demnitar. Pentru mai multa claritate: Remes si Muresan, cu tot cu megadosarul lor, erau foarte bine pozitionati. Ii astepta un proces de demnitar. Nici un motiv de neliniste. Asta pina in seara zilei de 10 octombrie. Seara in care TVR a difuzat inregistrarile-proba, seara in care Rodica Culcer si-a pus, fara ezitare, cariera in joc, iar A. Sassu a redevenit secretar executiv PSD. Si mai important: seara in care Justitia insasi a devenit cel mai important inculpat din istoria Justitiei romanesti.

Difuzarea inregistrarilor a dejucat finalul clasic. Dupa regula casei, era foarte posibil, chiar inevitabil, ca magistratii sa ignore sau sa minimalizeze probele, orice probe, atita vreme cit grozaviile din dosar ramineau intre coperte de dosar. Odata difuzate imaginile, magistratii au de ales: ori tin seama de probe, ori risca un dezastru. S-a spus ca episodul TVR a fortat mina Justitiei. Fara indoiala. Episodul TVR a luat mina Justitiei din buzunarul demnitarilor si a asezat-o pe balanta. Evident, procedeul e cu totul nemaipomenit. In statul de drept, nu in Republica Romania. Acolo unde Justitia nu trebuie indemnata sa fie justitie, iar jurnalele pot difuza stiri despre mersul trenurilor, fara ca asta sa serveasca drept paravan magistratilor. Asadar, intrebarea de baza nu e Ąde ce au fost difuzate inregistrarile?", ci Ąde ce sta Justitia cu mina si cu judecata in buzunarul demnitarilor?".

Cazul Muresan - Remes a devenit, dupa televizarea sa prea tirziu blocata, cazul Muresan - Remes - Sassu. Pina si aceasta titulatura largita e insuficienta. In cele din urma, imaginile au confirmat suta la suta sistemul pe care milioane de romani il reclama fara spor, iar Justitia il ingaduie si il intareste cu spor. Pe numele sau adevarat Muresan - Remes - Romania, cazul care a explodat televizat e un test national. Primele rezultate confirma banuieli vechi. Avem o clasa de presa si o clasa politica perverse si complice, pina dincolo de penal. Prima reactie a clasei de presa, prin citeva din vocile sale cele mai televizate: 15.000 de euro? Asta nu e mita serioasa! Prima reactie a clasei politice, rostita de parlamentari suspecti de nebunie si cu siguranta bolnavi de nesimtire: nu asa se da si se ia mita! Muresan si Remes au facut de ris un obicei bine pus la punct!

Asa arata primele rezultate ale testului. Justitia, clasa de presa, clasa politica si alte iluzii au cazut, doborite din doua parti: de neputinta adinca in fata rigorilor simple ale democratiei si de capacitatea nelimitata de a le simula. Remes si Muresan acuza.