Presedintele rus Vladimir Putin si cancelarul german Angela Merkel au inceput ieri la Wiesbaden un summit de doua zile consacrat in mare parte problemelor pe care le ridica programul nuclear iranian, statutul provinciei sarbe Kosovo si scutul anti
Presedintele rus Vladimir Putin si cancelarul german Angela Merkel au inceput ieri la Wiesbaden un summit de doua zile consacrat in mare parte problemelor pe care le ridica programul nuclear iranian, statutul provinciei sarbe Kosovo si scutul antiracheta american din Europa, informeaza Rompres.
Angela Merkel a anuntat ca intentioneaza sa abordeze cu presedintele rus "unele probleme internationale pe care nu le putem reglementa decat in comun", adica problema Iranului si necesitatea unor noi sanctiuni, precum si viitorul provinciei Kosovo, reclamanta a unei independente pe care Serbia - sustinuta de Rusia - i-o refuza. Rusia ezita sa-si dea aprobarea pentru o noua serie de sanctiuni prin care ONU sa incerce sa constranga Teheranul sa renunte la programul sau de imbogatire a uraniului.
Alt dosar international dificil, la ordinea de zi, ar fi proiectul instalarii unor elemente ale scutului antiracheta american in Polonia si in Republica Ceha, considerat de Moscova drept o amenintare pentru securitatea sa. Dupa esuarea discutiilor ruso-americane de la Moscova intre sefii diplomatiilor si responsabilii apararii, la care Putin a luat parte activ, Angela Merkel ar urma sa-i propuna ca dosarul sa fie rediscutat in cadrul NATO. O mare atentie va fi acordata relatiilor economice si comerciale care sunt cheia parteneriatului strategic ruso-german. Germania vrea noi cai de acces la piata rusa pentru marile sale companii industriale, in timp ce Rusia este interesata sa investeasca in Europa occidentala, unde este privita cu neincredere.
Rice ii zambeste lui Putin
Secretarul de stat american Condoleezza Rice a parut sa aprecieze moderat umorul lui Vladimir Putin, vineri, la Moscova, cand presedintele rus a sugerat Statelor Unite sa desfasoare scutul lor antiracheta "pe Luna", relateaza Rompres. Primindu-i in timpul diminetii la resedinta sa de la Novo Ogarevo, la periferia Moscovei, pe seful diplomatiei americane si pe colegul sau la aparare Robert Gates, Putin a ironizat asupra amenintarii iraniene, invocata de Statele Unite pentru a justifica desfasurarea in Polonia si Republica Ceha a acestui scut antiracheta, pe care Rusia il considera ca indreptat contra ei. "Bineinteles ca este posibil ca noi sa instalam sisteme de aparare antiracheta intr-o zi intr-un loc pe Luna", a lansat presedintele rus, ale carui remarci au fost primite cu o tacere glaciala de delegatia americana, potrivit unor jurnalisti prezenti.
Negocierile ruso-americane pe subiectul scutului antiracheta in Europa desfasurate joi, la Moscova, au esuat. Partea americana a fost reprezentata la aceste discutii de secretarul de stat Condoleezza Rice si de ministrul american al Apararii Robert Gates, iar partea rusa - de ministrul rus de Externe Serghei Lavrov si de ministrul Apararii Anatoli Serdiukov.
Replici ruso-americane
Rusia va adopta "masuri pentru neutralizarea amenintarii", daca SUA desfasoara scutul lor antiracheta in Europa, a avertizat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, dupa negocierile desfasurate la Moscova pe acest subiect. In replica, secretarul american al Apararii, Robert Gates, a avertizat Rusia - sambata, in Marea Britanie - ca interesele sale in Europa ii vor fi afectate daca isi va suspenda unilateral participarea la Tratatul Fortelor conventionale in Europa /FCE/ care limiteaza desfasurarea armatelor pe acest continent. "Suspendarea unilaterala de catre Rusia a acestui tratat sau retragerea din el ii va prejudicia in mod transant interesele in Europa in termenii securitatii si garantiei privind previzibilitatea viitorului in acest continent", le-a declarat el ziaristilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.