Compania Gedeon Richter Romania, cu activitati in industria farmaceutica, a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al distribuitorului de medicamente PharmaFarm Cluj-Napoca, de la grupul german Celesio, informeaza Mediafax, care citeaza surse din
Compania Gedeon Richter Romania, cu activitati in industria farmaceutica, a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al distribuitorului de medicamente PharmaFarm Cluj-Napoca, de la grupul german Celesio, informeaza Mediafax, care citeaza surse din farma romaneasca.
Tranzactia a fost operata pe piata negocierilor extrabursiere Rasdaq, unde este cotata PharmaFarm, si a insumat 45,15 milioane lei (13,5 milioane de euro). Actiunile au fost transferate la pretul de 1,53 lei, cu 19,53% peste cotatia de referinta de joi.
De la inceputul anului si pana in prezent, PharmaFarm Cluj-Napoca a avut o evolutie fluctuanta de la inceputul anului, debutand cu o cotatie sub 1 leu, fiind tranzactionata la categoria III-R a sectiunii Rasdaq. Valoarea maxima a pretului actiunilor a fost de 1,5 lei, la inceputul lunii august, urmand o perioada de scaderi considerabile, pana la 0, 8 lei. In ultimul an, compania a tranzactionat aproape 30 de mii de titluri, cu o valoare totala de aproximativ 45 milioane lei.
Grupul german Celesio, actionarul majoritar al PharmaFarm si cel mai mare distribuitor european de medicamente, a iesit astfel de pe piata romaneasca de profil. Celesio a devenit actionar al PharmaFarm in anul 2004, cand a cumparat fostul actionar al companiei romanesti, slovenii de la Kemofarmacia. In luna martie a acestui an, Celesio a anuntat ca vizeaza extinderea pe piata romaneasca in segmentul de retail, prin crearea unei retele proprii de farmacii.
Firma clujeana detine 10 depozite si o retea de 14 farmacii. In primele sase luni, PharmaFarm a inregistrat pierderi de 6,1 milioane lei (1,95 milioane euro), valoare aproape dubla celei raportate in primul semestru din 2006, ca urmare a intarzierii platilor facute de clienti.
In luna august, PharmaFarm a anuntat vanzarea mai multor imobile si terenuri detinute de companie in Cluj, Bistrita, Huedin, Gherla, Zalau si Campia Turzii, printre care si sediul companiei din Cluj-Napoca.Vanzari de peste 61 mil. dolari pentru GRR in S1In prima jumatate a acestui an, vanzarile Gedeon Richter Romania s-au cifrat la circa 61,4 milioane de dolari, acest rezultat incluzand activitatea de productie, distributie si retail farmaceutic. Potrivit unor declaratii anterioare ale conducerii companiei din Romania, Gedeon Richter va continua planul de expansiune si in 2007, atat pe segmentul de retail, cat si pe cel de distributie. Totodata, compania vizeaza inceperea exportului in Statele Unite ale Americii a medicamentelor produse in Mures. Gedeon Richter Romania este subsidiara celui mai mare producator farmaceutic ungar, Richter Gedeon. Pana anul trecut, grupul ungar detinea in Romania doar o divizie de productie si a inceput sa faca achizitii pe partea de retail si distributie, ajungand sa opereze peste 72 de farmacii si cinci companii de distributie, care s-au reunit mai apoi sub denumirea de Grupul Dita. Gedeon Richter Romania este singura companie cu activitate farmaceutica integrata din cadrul grupului ungar.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.