A fi sau a nu fi jurnalist a fost dilema pe care au dezbatut-o ieri de o parte Robert Turcescu si Catalin Tolontan si de cealalta Mircea Badea si Dan Diaconescu.

Senzationalistul, paradoxalul, incruntatul si arogantul. Sint brandurile crescute in presa romaneasca, voluntar sau impotriva lor, de Dan Diaconescu, Catalin Tolontan, Robert Turcescu si de Mircea Badea, potrivit celor care au participat ieri la emisiunea "Zece pentru Romania", de pe Realitatea TV.

"Nu sint jurnalist si nici nu vreau sa devin", a fost declaratia lui Mircea Badea care a ridicat cele mai mari vociferari din partea celorlalti invitati. Fortat de Adriana Saftoiu sa dea o definitie a jurnalistului, el a explicat ca nu o stie, il conduce o dorinta instinctiva de a nu face parte din breasla presei: "Jurnalismul s-a dovedit atit de complicat, atit de elitist, incit instinctiv nu vreau sa fac parte din el. Eu sint un cetatean. Ma numesc Mircea Badea. Fac o emisiune la televizor. Mi se pare ca ne complicam inutil".

"Cred ca Mircea triseaza", i-a replicat insa Turcescu: "Am mai auzit povestea asta, cu oameni care scriu la ziar sau au emisiuni, dar nu sint jurnalisti. In momentul in care intri in categoria jurnalistilor, trebuie sa iti asumi responsabilitati. Daca nu iti asumi titlul asta, nu te poate acuza nimeni ca nu raspunzi la deontologie, ca ai o parere publica care ii afecteaza pe ceilalti". Tolontan l-a completat: "E foarte usor sa fii ca tine, sa nu te intereseze autoreglementarea, lucrurile complicate. Dar noi sintem un grup de oameni care ne intrebam sincer daca munca noastra foloseste la ceva celorlalti". "Exista reglementarea bunului-simt", le-a raspuns insa Badea.

Juriul, jurnalistii din platou si ceilalti invitati i-au adus insa aminte de instigarea la violenta si de prea des folositele cuvinte precum "boule, prostule, timpitule, nenorocitule". Mihai Tatulici l-a descris astfel: "Cred ca e jurnalist. E diferenta dintre cel care facea spagatul si cel care si-a gasit o nisa. Dar nu mi se pare OK ca exprima frustrarile celor care vor sa dea un cap in gura la politisti". Mircea Badea a explicat insa tuturor ce cistiga publicul din emisiunea lui: "Exprimarea unor lucruri pe care ei nu le pot exprima, pentru ca nu au tribuna", iar Doru Buscu a conchis ca "Mircea Badea este un produs de televiziune".

"Nu sint un jurnalist, sint un proprietar de televiziune", s-a autoapreciat si Dan Diaconescu. "Dumneavoastra nu aveti raspunsuri, aveti doar certitudini", i-a spus Adriana Saftoiu, refuzind sa ii adreseze vreo intrebare. "Tot ce fac eu intr-o seara isi doresc sa faca colegii mei. Cred ca ii roade invidia. E o televiziune generalista, normala. Am fost o victima. Eu nu m-as bucura cu inchiderea altei televiziuni. Ziaristii se cearta intre ei", sint citeva dintre adevarurile lui Dan Diaconescu, exprimate de mai multe ori in timpul emisiunii. De altfel, subiectul OTV a pus stapinire pe o mare parte din discutie. "Cred ca este o televiziune tabloida ca intentie, dar antidemocratica in fapt si care incalca Constitutia", a apreciat Catalin Tolontan, acuzind incitarea la ura si retorica de tipul "o sa vedeti voi" de la Dan Diaconescu. "De ce cultivati uritul? De la personaje dubioase la decor, la platoul de filmare. Fiecare obiect din platou da impresia ca am intrat in apartamentul privat al cuiva", i-a spus si Alexandru Darie. "Bugetul e mic. Traim din audienta. Nu conteaza citi metri patrati am. Adevarul nu se masoara in metri patrati", s-a aparat Diaconescu. "Norma morala se stabileste prin vot? Cei mai multi au dreptate?", nu l-a iertat nici Mircea Kivu de tirul interogator. Proprietarul OTV nu s-a pierdut cu firea si i-a oferit unul dintre adevarurile pe care le detine: "Publicul nostru este de calitate".

"Sint un ziarist supraevaluat, si nu o spun cu modestie", a fost de parere Tolontan chiar la inceputul emisiunii, inainte ca dezbaterea sa se incinga in jurul dilemei de a fi sau a nu fi din breasla. "Vreau sa fiu perceput ca jurnalist. Este un statut onorant si m-am pregatit pentru el", a sustinut si Robert Turcescu, explicindu-si imaginea: "Respect fisa clasica a postului, de ciine de paza. In masura in care pot. Mi s-a spus chiar si «procurorul». De aceea par mai incisiv, mai incruntat - daca tot urmarim stampilele care mi s-au pus".

Spre final, Doru Buscu a adus in atentie si restul breslei: "In sens clasic, truditorul din redactie nu o sa apara aici niciodata".

Ce crede Tolontan despre public, pe www.cotidianul.ro/select