Franta a fost eliminata din nou in semifinale de rivala din Albion, dupa un scenariu scris parca la editia precedenta a Cupei Mondiale de rugby.Reusitele i-au adus lui Wilkinson
cereri inedite in casatorie Prima semifinala a Cupei Mondiale de rugby a reprogramat, dupa patru ani, o noua intilnire intre cele doua rivale Franta si Anglia. Prima avea avantajul terenului propriu si al unui public extrem de vocal si simpatetic, cealalta avea avantajul psihologic al victoriei directe din precedenta semifinala a CM (24-7). Ambele reusisera sa obtina victorii convingatoare in sferturi si aveau pregatita, in egala masura, motivatia accesului la finala. Asa s-a intimplat si pe teren. Meciul a fost echilibrat din toate punctele de vedere. Lupta pe inaintare nu a fost afectata de cele 63 kg in plus ale englezilor. Mijlocasii la deschidere si fundasii au sutat cu baloane lungi atit in terenul advers, cit si in margini. Treisferturile au incercat sa deschida jocul spre spectacol, insa apararile adverse au blocat de fiecare data orice actiune care depasea patru-cinci pase. Maul-urile au functionat, dar nu foarte periculos, nici de o parte, nici de cealalta. In asemenea conditii, orice scor era posibil.

Norocosul eseu al lui Josh Lewsey din minutul 2, pe o lovitura de urmarire sutata de Wilkinson, a fost singura faza-spectacol care poate fi retinuta in contul acestei partide. Fundasul francez s-a trezit, pur si simplu, cu balonul sutat drept in fata si cu Lewsey lansat in mare viteza. A ales balonul, iar Lewsey, cu putina sansa, a profitat culcind in but. Wilkinson nu a reusit transformarea si scorul a ramas 5-0. Jocul continua pe contre reciproce si incercari de patrunderi ratate. Se fac greseli de ambele parti. Franta obtine mai multe lovituri de pedeapsa. Beauxis transforma doua dintre ele, in minutele 8 si 15. Replica englezilor nu este pe masura, Wilkinson rateaza o lovitura de pedeapsa si un dropgol. Iar Franta conduce cu 6-5, scor cu care se termina si repriza.

Partea a doua a meciului incepe in nota de dominare a gramezii engleze, care pare decisa sa forteze un nou eseu. Dar o greseala a inchizatorului Easter, intrare din lateral in gramada spontana, ii ofera lui Beauxis inca o lovitura de pedeapsa. Si Franta se detaseaza la 9-5 in minutul 43. Dar si francezii gresesc. O „mina in gramada" a lui Betsen aduce o penalitate, pe care Wilkinson nu o mai rateaza. In minutul 45, Anglia se apropie la 9-8. Ambii antrenori arunca in joc rezervele in speranta unui plus de inspiratie care sa sparga tiparul jocului si sa-i creasca eficacitatea. Michalak, de la care Franta astepta sclipirea care sa o detaseze de englezi, rateaza un dropgol in minutul 53. In rest nu prea reuseste sa creeze ceva notabil. In minutul 58, Wilkinson reuseste un dropgol in... bara. Apoi uverturile si fundasii incep sa joace tenis, sutind fie pentru mutarea jocului, fie pentru lovituri de urmarire. Din cind in cind se mai intra in 22-ul advers, dar fara efect. Asa s-a jucat aproape 20 de minute. In minutul 75, Robinson patrunde iarasi spre 22-ul francez si este intimpinat cu o „cravata" de catre Harinordoquy. Lovitura de pedeapsa si Wilkinson aduce Anglia in fata, 11-9. Trei minute mai tirziu, inaintarea engleza se muta dintr-o lovitura de pedeapsa in propriul 22 in terenul francezilor, unde inainteaza cu maul-urile succesive pina cind lui Wilkinson i se creeaza oportunitatea dropgolului. De data aceasta nu mai greseste si Angliei ii creste scorul la 14-9. In fata acestui scor, francezii trebuiau sa inscrie un eseu si eventual sa-l si transforme daca doreau victoria.

Gazdele ataca furibund in ultimele trei minute. Anglia se apara si, dupa aproximativ trei minute de prelungiri ale reprizei secunde, arbitrul sud-african Jonathan Kaplan fluiera incheierea partidei. Anglia merge mai departe, in finala, pe piciorul lui Golden Boy. Franta este inca o data eliminata in semifinale de catre Wilkinson. Merde