Fostul negociator-sef al Romaniei cu UE, deputatul PSD Vasile Puscas (foto), a propus ca Parlamentul sa controleze actiunile Guvernului pentru remedierea deficientelor din agricultura, semnalate de Comisia Europeana.

"Se dovedeste ca Romania, la aproape zece luni de la aderarea la UE, nu are o structura institutionala si administrativa adecvata in privinta participarii la  politicile europene. Dar pentru ca, acum, lucrurile stau asa cum le vedem, propunem ca, inca din aceasta saptamana si pana in 9 noiembrie, data cand trebuie prezentata Comisiei Europene evaluarea situatiei din agricultura, Comisia de afaceri europene si cele de agricultura ale Parlamentului sa initieze o actiune de control asupra Executivului, dar si la nivelul autoritatilor regionale si locale", afirma deputatul PSD.

Potrivit acestuia, comisiile parlamentare de profil vor trebui sa faca evaluari saptamanale ale modului cum Guvernul, Ministerul Agriculturii si autoritatile locale indeplinesc planul de actiune calendaristic de evitare a clauzei de salvgardare si pierderea unor sume importante destinate agricultorilor romani. "Costurile indiferentei si neexercitarii atributiilor parlamentare de control, care s-au manifestat pana acum, in acest domeniu, sunt prea mari si cetatenii nu vor admite sa se continue in aceeasi maniera", a precizat Puscas.