Sistemul de sprijinire a energiei produse din surse verzi nu impulsioneaza indeajuns productia.
Pentru a-si imbunatati performantele in acest sector, Romania trebuie sa-si regandeasca strategia in privinta energiei din surse regenerabile.
<
Sistemul de sprijinire a energiei produse din surse verzi nu impulsioneaza indeajuns productia.
Pentru a-si imbunatati performantele in acest sector, Romania trebuie sa-si regandeasca strategia in privinta energiei din surse regenerabile.


Promovarea productiei de energie din surse verzi in Romania lasa de dorit. Gheorghe Pauna, directorul Centrului pentru Energii Regenerabile din cadrul ICEMENERG, a declarat ca tara noastra ar trebui sa isi schimbe rapid strategia in privinta energiilor regenerabile. Potrivit lui, productia este extrem de scazuta la momentul actual. "Nu ne asiguram cota de energii regenerabile stabilite prin lege si angajata la Bruxelles", a avertizat Pauna. "Hidroelectrica are acum 25%-28% din totalul productiei, dar in 2010 Romania va trebui sa aiba 33% din productia de energie din surse regenerabile, inclusiv hidro mare (n.r. - energia produsa in centrale hidroelectrice cu capacitati mai mari de 50 MW). Rezulta un procent de 4% pe care tara noastra trebuie sa il produca din surse verzi, altele decat hidro", a precizat el. In Strategia Energetica Nationala se estimeaza ca, in 2010, consumul intern va fi de 66,1 TWh. Aplicand procentele estimate de Pauna, se deduce ca Romania trebuie sa ajunga la o productie anuala de circa 2,64 TWh din resurse regenerabile, altele decat hidro.


PROPUNERI. Solutiile la aceasta problema sunt, in opinia lui Gheorghe Pauna, ori  marirea numarului de certificate care se primesc pentru un MWh de energie verde produs, ori trecerea la sistemul "feed in tarif". Alte masuri care trebuie luate sunt modificari legislative prin care sa se acorde facilitati fiscale pentru productie. "In Austria la fiecare casa nou construita exista obligatia de a avea panouri solare pe partea sudica a acoperisului, iar statul austriac suporta jumatate din costul panourilor. Atunci cand panourile de pe casa produc energie mai multa decat consuma respectiva familie, surplusul de energie este livrat in sistem si platit peste pretul pietei", a precizat directorul ICEMENERG. El a mai dat ca exemplu si cazul Italiei, unde un MWh de energie verde este cumparat cu 200 euro, din care 140 euro reprezinta pretul certificatului si restul energia in sine. "In Romania, cu 80 de euro iei si megawatt-ul si certificatul", a continuat Pauna, adaugand ca pe langa profitabilitatea scazuta, si birocratia din domeniu este foarte mare. "Aici ai nevoie intre 16 si 86 de avize si autorizatii pentru instalarea unei ferme eoliene". Acesta este motivul pentru care se vor pune in functiune, in urmatorii 10 ani, capacitati de productie cu un total de doar 1.500 MW  la eolian din cei 4.000 MW pentru care exista notificari la Transelectrica, "iar aceasta este cifra optimista".


Pretul va scadea in timpCostul de productie a energiei electrice provenita din surse regenerabile este acum mai mare decat cel al electricitatii obtinute din surse conventionale, a declarat Pauna. Insa, in timp, pretul de productie a energiei verzi va scadea. "Pe masura ce aceste instalatii se dezvolta, apar materiale noi, tehnologii noi, scade pretul. La fotovoltaic, in 10 ani a scazut pretul de la 5 euro/kwh produs, la 3 euro. In acelasi timp a crescut randamentul. In viitor, evolutia nu poate duce decat la scaderea pretului", a mai spus Gheorghe Pauna. Pe de alta parte, energia produsa din surse conventionale va fi tot mai scumpa. Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor a precizat ca se estimeaza pentru 2008 un pret 95 de dolari pe barilul de petrol, motiv pentru care devine evidenta fezabilitatea proiectelor pe energie din surse regenerabile.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.