Ne-am obisnuit deja, de ani buni, ca Banca Nationala sa publice, lunar, rezervele valutare si rezerva de aur. Recent, au fost comunicate cifrele inregistrate la sfarsitul lui septembrie 2007. Fata de august, cresterea valorica este de 510,4 milioane
Ne-am obisnuit deja, de ani buni, ca Banca Nationala sa publice, lunar, rezervele valutare si rezerva de aur. Recent, au fost comunicate cifrele inregistrate la sfarsitul lui septembrie 2007. Fata de august, cresterea valorica este de 510,4 milioane de euro. Rezultatul total: rezerve internationale de 26,9 miliarde de euro, stocul de valute fiind de 25,2 miliarde de euro iar cel de aur de 1,7 miliarde de euro.


Acumularile valutare lunare ale BNR sunt consistente. Niciodata, in istoria Romaniei, nu a fost adunata atat de multa valuta. Numai in luna septembrie au fost inregistrate intrari de 733,9 milioane de euro. Remarcabil, cu deosebire, este faptul ca banca noastra centrala nu este hapsana si nu atenteaza la valuta nimanui prin "rechizitionari". Toate acumularile sunt facute in conditii de piata. Din 1992, inca, BNR a aderat la sistemul liberal "full-retention": agentii economici au dreptul de a-si retine toata valuta provenita din operatiuni externe. Banca Nationala nu cere nici macar un singur euro sau un singur dolar din valuta adusa in tara de exportatori ori de investitorii straini. Ceea ce inseamna ca o buna parte din totalul lichiditatilor in valuta se afla in bancile comerciale. Rezerva BNR are alte rosturi. Datorita ei, putinele capitaluri interne, de care dispune statul roman, nu sunt tulburate de la rosturile lor cotidiene. Banca Nationala poarta singura povara acumularii valutei necesare pentru a da consistenta credibilitatii internationale a Romaniei.


De fapt, fiind administrator al intregii rezerve internationale a tarii, BNR initiaza operatiuni atat de optimizare a avantajelor, cat si de atenuare a riscurilor. Rezerva de valuta este diversificata in portofolii aducatoare de profituri, in baza analizarii neincetate a miscarii monedelor pe pietele internationale. Cat priveste rezerva de aur, o parte a ei se afla in tezaurul BNR, iar cealalta parte in depozite la mari banci din strainatate. BNR a castigat din dobanzi sume importante. Bani folositori tarii, obtinuti fara nici un risc.


Cand spunem "rezervele BNR", niciodata nu poate fi omis faptul ca aici e inclusa si o importanta cantitate de aur. Peste o suta de tone. O comoara ce valoreaza aproape doua miliarde de euro.


Rezerva de aur a oricarei tari constituie un capital de incredere. Cat priveste Romania, aceasta rezerva are mai cu seama semnificatii istorice. In tara noastra, traditional, acest metal pretios a avut mai totdeauna o pondere mare in rezerva internationala.


La rezerva noastra valutara m-am referit pe larg in saptamanile trecute. Asa ca, astazi, analiza va avea o singura tinta: rezerva de aur. Fara a ocoli o intrebare pe care o auzim deseori rostita: de ce depoziteaza Banca Nationala aur in strainatate? Adevarul este ca metalul galben (intangibil in Romania din cauza mitului aurului transmis din generatie in generatie pana in zilele noastre) constituie un stoc neproductiv. Mai mult, sunt necesare inevitabile cheltuieli de conservare, de asigurare a aurului monetar, de gestionare a unui stoc voluminos. Cum insa rezerva de aur e componenta a avutiei nationale, BNR considera normal sa caute cai de activare a acestei rezerve. Ca sa nu asteptam doar sa-i creasca pretul pe piata internationala.


Fara indoiala, valoarea este extrem de importanta. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, fara incetare, pretul aurului a crescut exploziv. A pornit, in 1944-1945, de la 35 de dolari uncia. Si a ajuns, in prezent, sa sara cu mult peste nivelul de 700 de dolari uncia. Vineri dimineata, in ultima zi bancara din saptamana trecuta, pretul aurului inregistra 747,6 dolari. Iar la ora anuntarii fixingului atingea deja 748,5 dolari.


Sa fie un paradox? Aurul s-a scumpit, din 1944 si pana in zilele noastre, pe masura ce rolul lui monetar a scazut.


Nu, nu-i nici un paradox. E drept, nu se mai fac bani de aur, nu se mai acopera banii cu rezerve de aur, nu se mai masoara un continut in aur al monedelor. Traim intr-o lume dominata de noi intelegeri internationale in materie, in consens cu timpul actual, potrivit carora ponderea aurului in rezerva internationala a unei tari scade spre 14-15 la suta. Diferenta fiind acoperita de valute. Din anii a€™90, inca, valuta a acaparat planul intai al rezervelor internationale. Totusi, puterea aurului nu scade si ea, ci creste. Mai ales in momente de cumpana, cum este cel prin care trece acum lumea, cand cursa euro-dolar se distinge prin mari incertitudini. In astfel de momente, lumea cumpara aur. Iar aurul se scumpeste. Normal: joaca doar rolul monedei de vreme rea.  


Asadar, pastrarea unei rezerve substantiale de aur, la BNR, nu contravine eforturilor de liberalizare a metalului galben. Notez ca, intai si intai, potrivit noilor legiferari, in Romania aurul comercial a iesit de sub tutela statului si s-a despartit de aurul monetar. Apoi, Romania respecta intocmai noile intelegeri internationale cu privire la aurul monetar, desi cateva mari state, intre care SUA, nu le respecta. Totusi, in prezent, preocuparea principala a bancii noastre centrale e directionata catre valuta.

Urmarea - lunea viitoare.





Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.