O fetita de 12 ani este ucisa intr-un accident de circulatie in Bacau. La volanul masinii care a intrat in ea cu peste 120 km/h se afla un minor. Nu avea carnet de conducere, dar avea si are inca un tata influent. Care incearca sa schimbe radical mer
O fetita de 12 ani este ucisa intr-un accident de circulatie in Bacau. La volanul masinii care a intrat in ea cu peste 120 km/h se afla un minor. Nu avea carnet de conducere, dar avea si are inca un tata influent. Care incearca sa schimbe radical mersul anchetei. Influentand martorii si incercand, cu euro, sa plateasca moartea fetitei ucise parintilor ei, surdomuti.


Un minor ucis de un minor intr-un (aparent) banal accident rutier. Intr-o dupa-amiza de vineri, 8 iunie, Oana Ramona Popa (12 ani) se intorcea de la scoala impreuna cu cativa colegi de clasa. La 16 metri de marcajul trecerii de pietoni a vrut sa traverseze strada. N-a mai apucat. Un BMW Cabrio, cu numarul de inmatriculare B-85-BYE, i-a retezat viata. Avea peste 120 km la ora. La volan se afla, sustin martorii, Alexandru Neculai de 17 ani. Vinovatul, fiind minor, ar fi beneficiat de o reducere a pedepsei la jumatate, si ar fi putut face intre 1 si 3 ani de detentie. Un caz usor de rezolvat, cu date clare. Dar lucrurile au inceput sa se complice pe masura desfasurarii anchetei.


FUGA. In jurul orei 16:45, cand s-a petrecut accidentul, impreuna cu Alexandru Neculai se mai aflau in masina alte trei persoane, martori directi. Traistariu Iulian (19 ani), Andronic Radu Bogdan (17 ani) si iubita lui Alexandru Neculai, Baciu Adriana (30 ani).

Dupa savarsirea accidentului, cei patru din masina au parasit locul faptei, abandonand autoturismul cateva strazi mai incolo. Cei doi baieti raman in Bacau, iar Alexandru impreuna cu iubita sa, Adriana Baciu, fug la Sibiu.

In aceeasi zi, la trei ore dupa accident, Oana Ramona Popa inceteaza din viata in urma unui traumatism complex cranio-cerebral. Tot in aceeasi zi, Biroul de presa al Politiei Rutiere Bacau ofera informatii de presa legate de alte doua accidente. Despre fapta lui Alex se va afla oficial abia duminica la pranz, dupa doua zile de la tragedie. In aceeasi zi, cineva din Politie il contacteaza telefonic pe tatal lui Alexandru Neculai, Romica Neculai, aflat in drum spre Germania, pentru a-l intreba daca stie ceva de fapta fiului. Tatal lui Traistariu Iulian, primar al comunei Magura, Bacau, este instiintat de prezenta fiului la locul faptei si rugat sa-l convinga pe acesta "sa-si pastreze declaratia". Tatal lui Andronic Radu Bogdan lucreaza in cadrul Politiei Municipiului Bacau. Cei trei tati sustin ca nu se cunosc intre ei si ca fiecare a primit vestea de la o alta sursa.

Trebuie mentionat faptul ca la locul accidentului se mai aflau alti sase martori oculari pe care Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau a preferat sa-i tina sub acoperire. Va intrebati de ce?!


INTROSPECTIVÃ…. Romica Neculai este un personaj foarte temut in Bacau. Cei care se invart prin aceeasi zona de activitate cu el il recunosc drept Badarica, un interlop influent al vietii citadine. De altfel, pe Alexandru Neculai, unii din cei sase martori sub acoperire l-au descris ca fiind Ichi, fiul lui Badarica. In urma cu cativa ani, intr-o rafuiala avuta in centrul orasului, Romica Neculai i-a scapat "din greseala", dupa cum declara un personaj din anturajul sau, un pumn numitului Taras, om de afaceri din Bacau. Acesta s-a dezechilibrat, iar lovitura i-a cauzat decesul. Familia lui Badarica declara astazi ca fiul nu trebuie sa patimeasca pentru faptele tatalui. Si ca ei se ocupa cu afaceri legale. Caci "trebuie sa se demonstreze ce inseamna interlop si cu ce se ocupa un astfel de personaj".

Primele declaratii la cald au venit chiar in acea vineri, de la cei doi baieti, martori directi. Acestia au sutinut ca la volan se afla Alexandru Neculai, zis Ichi. In tot acest timp, tatal lui Alex, Romica "Badarica" Neculai s-a dat de ceasul mortii pentru a afla unde a fugit pupilul. Dupa cum declara sotia sa, Gabriela Neculai, lucrurile s-au intamplat in felul urmator: au "intrat pe urme" si, printr-o ruda de-a iubitei lui Alex, in timp ce stateau la o cafea, au aflat ca "aceasta tocmai a sunat acasa". Fata spusese ca se indreapta inspre Sibiu cu intentia de a iesi din tara. Romica Neculai i-a convins sa se intoarca si s-au intalnit la Brasov, la Metro, unde l-a pus pe fiul sau sa povesteasca ce s-a intamplat. Dupa care, reintors in Bacau cu cei doi, a mers acasa la fiecare martor aflat in masina si, "de manuta", i-a dus la politie sa depuna declaratii.


DECLARATIILE DE MARTI. "Vrem sa spunem adevarul", au marturisit cei prezenti in masina la data accidentului, adusi la politie de chiar tatal principalului suspect. Dupa ce, cu cateva zile in urma, cei doi baieti au declarat ca la volan se afla chiar Ichi, adica Alexandru Neculai, marti declaratiile lor au rasturnat situatia la 180 de grade.

Astfel, Traistaru si Andronic declara ca la volan se afla chiar iubita principalului suspect, Adriana Baciu. Motivatia scenariului primei declaratii suna cam asa: parintii nu erau de acord cu relatia dintre cei doi, datorita diferentei de varsta, fapt pentru care, dupa producerea accidentului, cei din masina au hotarat sa o acopere pe Adriana Baciu. Urmand ca Alex sa se dea drept vinovat, pentru ca este minor si scapa mai ieftin.

Si Adriana Baciu a sustinut ca ea se afla la volan in momentul producerii accidentului si ca masina nu este, asa cum banuiau anchetatorii, a familiei Neculai, caci baiatul a fost vazut prin oras de diversi martori conducand diverse alte masini. "Din probele dosarului rezulta ca inculpatul minor participa la curse de masini, desi nu avea carnet de conducere auto, pentru ca la varsta sa nici nu putea obtine asa ceva", se precizeaza in dosarul cauzei.

Reluam. Accidentul s-a produs la data de 8 iunie, iar masina nu e a familiei Neculai dupa cum sustin verbal, si cu probe, rudele. La data de 25 iunie, Alexandru a fost retinut pentru 24 de ore de Politia Bacau. La data de 29 iunie, timp in care pe numele lui Alex s-a facut un mandat de arestare preventiva pentru 15 zile, masina in cauza a fost vanduta de Marin Alin Costel catre Baciu Adriana, nimeni alta decat cea care declara ca s-ar fi aflat la volan, prin firma Dixecom SRL.


PRESIUNI LOCALE. Pentru ca pana la data de 11 septembrie, cand Alexandru Neculai a fost trimis in judecata in stare de arest, nici un avocat nu a reusit prin recurs sa-i dobandeasca eliberarea, parintii au apelat la Dinu Damaschin, vicepresedintele SIDO (Societatea Internationala a Drepturilor Omului). Acesta a reusit, cu ajutorul legitimatiei pe care o are, sa intre in sala de judecata, dar si sa obtina date din dosar. Iar probele, distorsionate, date pe bucatele, au fost livrate ziaristilor din presa locala care se aflau in anturajul preferatilor lui Damaschin. S-a ajuns ca doua cotidiene locale sa scrie o serie de materiale prin care incercau sa-l scoata nevinovat pe Ichi. Ba mai mult, pentru a influenta opinia publica, cei doi ziaristi au intrat, cu ajutorul lui Damaschin, in penitenciarul unde a fost trimis ulterior inculpatul, si au descris apoi conditiile inumane in care traieste minorul, inchis alaturi de criminali si traficanti de droguri, majori. "O sa se strice acolo", spune mama lui Alex. Mai apoi, ca peisajul sa fie complet favorabil, s-a mers si la diriginta minorului care a avut numai cuvinte de lauda la adresa elevului de clasa a XI-a.

In tot acest timp, jurnalistii de la alte ziare locale, care au incercat sa prezinte echilibrat problema, au fost amenintati de apropiatii lui Badarica si chiar de el in persoana. La 26 iunie, un jurnalist din Bacau, care filma iesirea din sediul Politiei a tanarului, a fost injurat si amenintat. Mai apoi, acelasi jurnalist a postat cateva informatii despre caz pe un blog.

Joi 13 septembrie, parintii, sustinuti indeaproape de Dinu Damaschin si echipa sa de inspectori, au organizat o conferinta de presa, chiar la prefectura. Atunci le-au fost prezentate ziaristilor "agreati" probe din dosar. Ziaristii care nu erau "de-ai casei" au fost batuti pe umar sa iasa afara, iar unii dintre ei chiar amenintati. Din motive lesne de inteles, jurnalistilor le e tema sa vorbeasca sau sa-si decline identitatea. Intrebata daca a facut aceasta conferinta de presa, Gabriela Neculai impreuna cu cei doi avocati si inspectorul SIDO s-au blocat, au facut o pauza lunga dupa care au zis "nu, nu, nu", nu au habar. Exista insa in arhiva ziarelor locale dovada scrisa a acestei actiuni.


AVOCATII. Ne-am intalnit cu familia lui Alexandru Neculai la o terasa aflata in intersectia unde s-a produs accidentul rutier. Tatal, vadid tensionat, ne-a lasat sa discutam cu sotia, in prezenta avocatilor si a reprezentantului SIDO, imediat ce l-a asigurat pe amicul Dinu Damaschin, aflat in Polonia la acea vreme, ca ziarista trimisa de el "a ajuns la apel".

La intalnirea cu pricina, cei prezenti au avut grija sa acuze, inainte de a li se adresa vreo intrebare, ca articolele aparute in presa legate de fiul lor sunt opera Parchetului si a Politiei care vor sa-i distruga si sa influneteze opinia publica. Adica "sa le faca o cheie" prin "sageti". La discutie a fost prezent si avocatul lui Alex, Codrin Antoniu, dar si avocatul Adrianei Baciu, Petru Ivascu, pentru a-i tine apararea cui altuia, decat lui Alex. Un pic ciudat tinand cont de cursul procesului.


CE SPUN ANCHETATORII. Pentru procurorul Cristina Gavriliuc (fost ofiter DIICOT) lucrurile nu sunt deloc simple. S-au facut multe presiuni asupra ei. Cu toate acestea, si ea, si presedintele Judecatoriei Bacau, Laurentiu Paduraru, au fost neclintiti in a merge pe litera legii Codului Penal. Astfel, dupa 17 zile de la producerea accidentului, Alex a fost retinut timp de 24 de ore. S-a dat apoi mandate de arestarea preventiva pe 15 zile. Ulterior, Judecatoria Bacau a mai prelungit cu inca 7 zile arestarea. Totul in spiritul Codului Penal, care spune clar ca termenul maxim de arestare preventiva in cazul unui minor este de 90 de zile. In timpul ultimei prelungiri, conform probatoriului, procuroarea Gavriliuc Cristina l-a trimis pe Alexandru Neculai in judecata in stare de arest pentru ucidere din culpa, parasirea locului accidentului si conducere fara permis. Cazul este inca pe rol la Tribunalul Bacau, iar inculpatul a schimbat trei avocati pana in prezent. Din surse apropiate Parchetului a reiesit cum ca acesti avocati, renumiti in Bacau, au renuntat sa-l apere in instanta pe Alex, "pentru ca lucrurile au fost spuse si facute pe fata de Badarica si nu au vrut sa fie patati".

De altfel, procurorul cere disjungerea dosarului pentru cei trei martori directi. Traistariu si Andronic pentru marturie mincinoasa si Adriana Baciu pentru favorizarea inculpatului si marturie mincinoasa. Cere protejarea martorilor oculari, sase la numar, dupa cum se arata la dosar. "Tot din cauza incercarii de intimidare a martorilor oculari, cu scopul de a nu se prezenta sa dea declaratii la organele de cercetare penala, a fost nevoie sa se admita cererile de practica speciala. Exista posibilitatea ca inculpatul sa incerce din nou sa zadarniceasca aflarea adevarului." Urmatorul termen al procesului este la 16 octombrie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.