PULSUL MEDICINEI
O alunita adormita poate deveni agitata si intre straturile unu si doi ale pielii, adica intre epiderm si derm; apar nereguli, apare o tumoare, semn ca celulele nu mai sunt normale. Exista si melanomul care nu apare pe o alu
PULSUL MEDICINEI
O alunita adormita poate deveni agitata si intre straturile unu si doi ale pielii, adica intre epiderm si derm; apar nereguli, apare o tumoare, semn ca celulele nu mai sunt normale. Exista si melanomul care nu apare pe o alunita, ci pe pielea obisnuita.

Conf. dr Olga Simionescu, medic primar la Clinica de Dermatologie a Spitalului Colentina, arata ca, in aceasta forma de cancer, este o transmitere genetica.

Alunitele care devin agitate trebuie rapid descoperite. Semnul de ingrijorare apare cand alunita isi modifica marginile, culoarea, este mai reliefata, sangereaza si provoaca mancarimi. Atunci medicul de familie decide interventia dermatologului. In spital, se face dermatoscopia alunitei si melanomul trebuie scos. Se taie pana la tesutul sanatos cam doi cm in jur, se decupeaza tumoarea cu o marja de acoperire.

Daca grosimea stabilita la laborator, ca si tipul tumorii si reactia imunitara a tesuturilor vecine indica analiza ganglionului santinela, se trece la aceasta faza.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.