Marius Pachitariu, olimpicul matematician de geniu, laureat cu aur la Balcaniada, plin de diplome si de premii la concursurile internationale, a renuntat la cea mai "tare" universitate la nivel mondial si s-a inscris direct in anul II la "Matematica"
Marius Pachitariu, olimpicul matematician de geniu, laureat cu aur la Balcaniada, plin de diplome si de premii la concursurile internationale, a renuntat la cea mai "tare" universitate la nivel mondial si s-a inscris direct in anul II la "Matematica", in cadrul Universitatii "Al.I. Cuza".

Dupa un an printre geniile lumii s-a intors sa studieze la Iasi. Si-a propus sa absolve doi ani intr-unul singur si deja a parcurs materia pentru anul II. A preferat scoala romaneasca de matematica, desi in campusul Universitatii Princeton a calcat pe urmele laureatului Premiului Nobel John Nash. Matematicianul care a inspirat scenariul peliculei "A beautiful mind" este inca activ si locuieste acolo. In umbra lui Andrew J. Wiles, un alt matematician stralucit, care in 1993 a completat demonstratia ultimei teoreme a lui Fermat (una dintre marile probleme ale veacului), se simtea aproape de descifrarea tainelor Universului. Acum bate la portile Observatorului Astronomic din Copou. In SUA nu s-a adaptat departarii de casa si incorsetarii academice presupuse de programul incarcat. Profesorii scortosi, colegii tocilari si individualisti, dar mai ales lipsa libertatii de exprimare l-au adus acasa.


DRUMUL. Marius Pachitariu s-a remarcat inca din gimnaziu, cand, fiind elev la Colegiul National din Iasi, a fost recrutat in lotul olimpic si a participat la Balcaniada de matematica. A luat medalia de aur la prima sa prezenta in concurs. Au urmat in timpul liceului zeci de participari la concursuri internationale, unde a fost de mai multe ori incununat cu premii, medalii de argint si de bronz. Facand parte dintre olimpici, in ultimul an de liceu a trimis, ca si ceilalti colegi, documentatia de inscriere la Princeton. Dosarul i-a fost acceptat imediat. In toamna lui 2006 a ajuns la Princeton. "Mare parte din costurile studiilor sunt acoperite de Princeton. Este poate cea mai bogata universitate din SUA, situata pe primul loc in lume din punct de vedere academic. Cei de acolo nu se uita la bani, iti ofera cat ai nevoie, dar si tu trebuie sa dai ce ai mai bun. Majoritatea studentilor fie raman sa faca cercetare, fie se angajeaza pe bani grei in marile corporatii", povesteste Marius, care n-a fost incantat de toate acestea.


VIATÃ… RECE. La Princeton sunt acceptati la studii putini tineri straini. "E un anumit procent, toti care vin au rezultate la nivel international. Se dau mai multe teste, unul este si la engleza, si esti acceptat in functie de activitatea anterioara." Marius nu a avut probleme cu nivelul notiunilor predate, ci cu viata din campus. "Viata in campus este foarte inchisa si neprimitoare. Patru ani intr-un loc in care toata lumea are foarte mult de invatat. Sunt zile ale saptamanii cand esti nevoit sa lucrezi pana a doua zi dimineata ca sa termini ce ai de facut. In afara de asta, mai sunt si oamenii, in mare parte americani, foarte diferiti de noi, mai reci, mult mai inchisi, in sensul ca sunt mai putin sinceri. Cu toate ca sunt politicosi, totul se rezuma doar la acest lucru", povesteste Marius. Dotarea Universitatii Princeton este una foarte buna, cu laboratoare cu aparatura de ultima generatie, sali de curs moderne, o sala in care poti sa practici orice sport doresti. "Puteam sa merg la gimnastica, mai participam la diferite serbari de-ale lor, in care eram serviti inclusiv cu vestitul curcan american, dar pana la urma totul era rece, fara viata, chiar si in mediul academic, de studiu", explica tanarul Pachitariu faptul ca nu a putut sa lege nici o prietenie, nici macar pe linie de studii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.