Parintii n-ar trebui sa se mai enerveze cand odrasla se stramba la legumele din farfurie. Caci o parte din vina o poarta chiar ei. Respingerea unor alimente de catre copii are explicatie genetica. Studiul cercetatorilor londonezi confirma ca nu este un capriciu cand unii copii se blocheaza in fata unor legume. Cercetatorii au observat ca de fapt co­piii carora nu le plac unele legu­me sunt mai sensibili la gustul amar, comparativ cu ceilalti copii, carora le plac legumele. Capacita­tea de a percepe gustul amar a­par­tine unei genepe care 30% dintre cau­cazieni nu o au, ei fiind practic insensibili la gustul amar.   STUDIU. Doctorul Jane Wardle, director in cadrul Colegiului din Londra, si colaboratorii lui au expediat pe adresa a aproximativ 5.400 de parinti de gemeni chestionare privitoare la comportamentul copiilor lor atunci cand sunt in fata unor alimente noi. Rezultatele, publicate in American Journal of Clinical Nutrition, privind gemenii identici, adica micuti care au patrimoniu genetic identic, arata ca, in general, ei au acelasi timp de reactie atunci cand vad in farfurie alimente noi, necunoscute. Ceea ce nu este valabil in cazul gemenilor partiali in plan genetic, care au doar un segment genetic comun. Deci preferintele alimentare sunt mostenite si pot imprima totodata particularitatile fizice, in special talia, estimeaza dr Wardle. Potrivit specialistului, in atractia pentru un aliment sau altul genele ar juca un rol mai important decat mediul. Dar de ce gene care sa ne faca sa refuzam unele legume? Cerce­tatorii includ in notiunea de neofobie acest fenomen. Ei consi­dera aceasta o perioada normala din dezvoltarea copilului, avand un mod de a functiona foarte precis: de a proteja copiii de a inghiti alimente periculoase. Acest comportament apare dupa varsta de 2-3 ani, cand copilul are propriile experiente, evident sub suprave­gherea parintilor.   magda.marincovici@jurnalul.ro