Orice sa€™ar zice traim intra€™o epoca de progres. Nu numai fiindca am inlocuit diligentele prin trenuri rapide si sulitele prin mitraliere perfectionate. Tot felul nostru de a considera viata sa€™a schimbat. Bunicii nostri nu numai ca nu faceau baie, dar nici nu stiau macar sa prepare alimentele. Poate ca aveau stomacuri mai rezistente, poate ca sufereau si ei din cauza modului defectuos de preparare al bucatelor. In orice caz astazi bucataria a devenit mult mai supla si rationala. Pentru a putea aprecia lungimea drumului parcurs sa consideram doar sosurile. Unde sunt ingredientele ce intrau altadata in compozitia acestora, unde sunt cuisoarele, scortisoara, nucsoara, sofranul si celelalte, scumpe bucatariei orientale? Romanul de astazi aproape ca nu le mai cunoaste numele. Alimentatia noastra trebuieste insa sa devina din ce in ce mai stiintifica. In acest scop este necesar sa se tina in primul rand seama de utilitatea fiziologica a substantelor alimentare ce intra in compozitia feluritelor mancari; ca idrocarbonatele (zahar) alimenteaza truvaliul muschilor, ca materiile albuminoide servesc la repararea uzurii propriei noastre substante.