Agentia de presa Reuters relateaza scandalul din jurul fostului ministru al Agriculturii in urmatoarea forma: "Premierul roman si-a demis ministrul Agriculturii la o zi dupa ce Comisia Europeana a dat noului stat membru UE un termen de o luna pentru
Agentia de presa Reuters relateaza scandalul din jurul fostului ministru al Agriculturii in urmatoarea forma: "Premierul roman si-a demis ministrul Agriculturii la o zi dupa ce Comisia Europeana a dat noului stat membru UE un termen de o luna pentru ameliorarea sistemului de plati din agricultura sub amenintarea ca va avea parte de reduceri ale fondurilor alocate. Demiterea ministrului Decebal Traian Remes a fost anuntata printr-o declaratie de presa. Executivul UE a afirmat ca la zece luni de la aderare, Romania inca mai trebuie sa pregateasca registrele si bazele de date pentru a putea primi subventii. Ministrul Agriculturii s-a aflat in centrul unui scandal media in ultimele zile dupa ce procurorii au cerut permisiunea de a-l investiga. Remes a negat ca ar fi facut ceva gresit. In cursul acestui an procurorii romani au solicitat aprobari pentru investigarea mai multor fosti si actuali ministri, inclusiv pentru investigarea ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu".
"Obligat sa demisioneze"
Ministrul roman al Agriculturii, obligat sa demisioneze din cauza acuzatiilor de coruptie", scrie si agentia Associated Press, realizand o trecere in revista a scandalului din ultimele zile, legat de mita pe care ar fi acceptat-o Remes de la omul de afaceri Gheorghe Ciorba, in schimbul promisiunilor de a favoriza compania acestuia intr-o licitatie publica, transmite Mediafax. Agentia reaminteste, in acelasi timp, ca "Romania este supusa la presiuni din partea Uniunii Europene (...) pentru a solutiona cazuri de coruptie la nivel inalt". La randul sau, agentia France Presse precizeaza ca "demisia intervine dupa difuzarea, miercuri seara, de catre postul public de televiziune, a unor imagini filmate cu camera ascunsa, care ar dovedi, potrivit Parchetului, ca ministrul a primit mita".
"Presiuni intense"
BBC in limba romana anunta ca: "Ministrul Agriculturii Decebal Traian Remes a demisionat din functie la solicitarea premierului Calin Popescu Tariceanu. Decizia vine dupa ce miercuri seara postul public de televiziune a difuzat mai multe inregistrari video si audio care se constituie ca probe in dosarul in care Decebal Traian Remes este suspectat de primire de foloase necuvenite. Demisia vine pe fondul presiunilor intense din partea conducerii PNL. Vicepresedintele Crin Antonescu a declarat la BBC ca probele inca neautentificate impotriva domnului Remes fac sa para justificat demersul DNA impotriva celorlalti doi ministri pe numele carora exista cereri de urmarire penala. DNA a mai depus cereri de urmarire penala pe numele ministrului Justitiei Tudor Chiuariu si al ministrului Muncii Paul Pacuraru. Vicepresedintele PNL Crin Antonescu nu crede insa ca domnii Chiuariu si Pacuraru s-ar afla intr-o situatie similara cu a lui Decebal Traian Remes astfel incat sa trebuiasca sa demisioneze".
"Indolenta administratiei"
Postul german de radio Deutsche Welle precizeaza ca: "Bruxelles-ul ameninta Romania cu reducerea fondurilor pentru agricultura, anunta atat elvetienii de la BASLER ZEITUNG cat si austriecii de la WIRTSCHAFTS BLATT. Tocmai in tara de origine a celor mai apreciati programatori, computerele le-au jucat feste autoritatilor, scriu la Viena analistii economici, precizand ca indolenta din administratie i-ar putea costa pe romani 110 milioane de euro. Adica mai bine de un sfert din fondurile europene destinate agriculturii din Romania. Chiar Decebal Traian Remes, implicat acum intr-un scandal intern, a primit instiintarea de la Comisarul European pentru Agricultura, Mariann Fischer Boel, precizeaza BASLER ZEITUNG, care aminteste si ca bulgarii au fost ceva mai atenti cu ajutoarele europene pentru integrare". International Herald Tribune apreciaza ca: "Printr-un semnal ca ataca coruptia din cel mai nou stat membru din fostul bloc comunist, Uniunea Europeana a amenintat cu blocarea a un sfert din ajutoarele pentru agricultura destinate Romaniei daca nu va fi imbunatatit sistemul care supravegheaza efectuarea platilor catre fermieri. Comisarul european pentru Agricultura, Mariann Fischer Boel a acordat tarii sarace din Balcani un termen de o luna pentru eliminarea neregulilor serioase din sistemul de plati pentru agricultura".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.