Intrucit nu ma adresez amatorilor de canibalism politic intern, care cred ca un articol e indigest daca nu e corect insingerat, va propun azi o plimbare la Saint-Dié-des-Vosges, linga Strasbourg.

Oraselul, un soi de Breaza lorena, a gazduit recent (4-7 octombrie) cea de-a 18-a editie a Festivalului International de Geografie (FIG), dedicata Romaniei. M-am dus pina acolo in weekend si nu regret. Pentru ca a fost o tentativa reusita de a le prezenta francezilor o realitate nationala mai atractiva decit ne-am obisnuit sa ne imaginam. Ideea de a pune Romania in program i-a apartinut fostului ambasador francez la Bucuresti, Hervé Bolot (de profesie geograf). I s-au asociat institutii romanesti, profesori si cercetatori, formatii artistice, inclusiv doua fanfare tiganesti, din deja celebra comuna ieseana Zece Prajini, transformata in patrie a unui etno-jazz frenetic.

Datoria mea diplomatica s-a redus la trei interventii: lansarea unui elegant album ROUMANIE (Alain Kerjean, impreuna cu tinarul fotograf brasovean Valentin Brutaru), o masa rotunda despre Romania ca „noua frontiera a UE" si dezbaterea de inchidere, unde s-a anuntat, printre altele, faptul ca urmatoarea editie FIG va fi consacrata Japoniei. Insa evenimentul a fost mult mai dens. Cu oameni de calitatea dnei Violette Rey, profesor la Scoala Normala Superioara din Lyon (si coordonatoarea unui excelent „Atlas al Romaniei"), cu amenitatea unor compatrioti precum Vintila Mihailescu, nepot al ilustrului geograf omonim si director al MTR, desfasurarea si-a oferit din start nivelul optim. Elogii merita de asemenea si autoritatile locale, in frunte cu primarul Christian Pierret, si publicul, sosit pe linie profesionala din toata Franta, dar si ziaristii, bine reprezentati, inclusiv prin Mirel Bran, care si-a lansat cartea despre „Bucurestiul in miscare" (Ed. Autrement, Paris).

FIG a mai adus o dovada (viu colorata) a faptului ca spiritul european pretinde conlucrare intre oameni, societati, parteneri publici sau privati. Adica eficienta organizatorica plus curiozitate intelectuala. Din ianuarie 2007, ne tot luptam sa nu uitam ca am devenit membri ai Uniunii Europene. Acest nou statut e la fel de surprinzator pentru noi ca si pentru ceilalti. Asa se face ca, in toate statele membre, Romania e scoasa la examen, pentru a fi cunoscuta mai bine. Cei 26 vor sa inteleaga cine e al 27-lea. E un moment favorabil cind lipsa unei strategii de branding se dovedeste mai contraproductiva ca oricind. Chiar si fara acest instrument de marketing extern, observ ca datele obiective (PIB in crestere, inflatie controlata, cota unica si mai ales o noua generatie vizibil eliberata de mentalitatea comunista) sint suficiente pentru ca interesul european pentru tara noastra sa fondeze o noua legitimitate comunitara. La Saint-Dié a fost publicata, imediat dupa 1500, prima cosmografie in care figureaza numele Lumii Noi, AMERICA. Iata ca ne-a venit si noua rindul sa fim (re)descoperiti, desi a trebuit sa facem un scurt ocol.