Cetatenii din state membre UE care doresc sa exercite in Romania o serie de profesii, printre care cele de avocat, cadru didactic, psiholog, traducator, expert contabil sau biochimist, vor fi examinati si, in unele cazuri, vor sustine examene de dife
Cetatenii din state membre UE care doresc sa exercite in Romania o serie de profesii, printre care cele de avocat, cadru didactic, psiholog, traducator, expert contabil sau biochimist, vor fi examinati si, in unele cazuri, vor sustine examene de diferenta, pentru ca diplomele sa le fie recunoscute. Guvernul a modificat in urma cu 2 zile, prin Ordonanta de Urgenta, Legea privind recunoasterea diplomelor si a calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania. Actul normativ include noi dispozitii privind recunoasterea profesionala a calificarilor cetatenilor din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spatiului Economic European si din Confederatia Elvetiana care doresc sa exercite una din profesiile de practician in insolventa, avocat, restaurator, traducator/interpret autorizat, psiholog, biochimist, biolog si chimist in sistemul sanitar, expert contabil, contabil autorizat, cadru didactic si altele.
Recunoasterea profesionala se realizeaza de catre Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati, pentru profesia de expert contabil, de Ministerul Justitiei pentru profesiile de traducator/interpret autorizat, consilier juridic, expert criminalist, expert tehnic judiciar, de Oficiul National al Monumentelor Istorice pentru profesia de restaurator si de Ministerul Educatiei pentru cadrele didactice.
Cetatenii straini care vor sa obtina recunoasterea profesionala trebuie sa satisfaca un stagiu de adaptare de maximum trei ani ani sau sa sustina un examen de diferenta, in cazul in care sunt formati in domenii teoretice sau practice substantial diferite fata de cele cerute in Romania. Aceste cerinte pot fi inlocuite prin adoptarea de platforme comune elaborate pentru profesiile care nu sunt reglementate la nivel european si care reprezinta un ansamblu de criterii de calificari profesionale capabile sa compenseze diferentele semnificative constatate intre cerintele de formare ale diferitelor state membre pentru o anumita profesie.
De asemenea, pentru obtinerea recunoasterii calificarii profesionale, cetatenii straini trebuie sa prezinte un certificat lingvistic ce demonstreaza ca au cunostinte de limba romana.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.