La termenul de ieri, avocatii fostului premier au solicitat judecatorilor sa se desesizeze si sa restituie cauza la procuror pentru refacerea urmaririi penale. Aparatorii au sustinut ca nu numai actul de sesizare al instantei este lovit de nulitate,
La termenul de ieri, avocatii fostului premier au solicitat judecatorilor sa se desesizeze si sa restituie cauza la procuror pentru refacerea urmaririi penale. Aparatorii au sustinut ca nu numai actul de sesizare al instantei este lovit de nulitate, ci toata urmarirea penala, deoarece actele efectuate in timpul anchetei au avut la baza acte legislative declarate neconstitutionale, ceea ce ar putea sa fie identificat drept o cauza de impiedicare a punerii in miscare a actiunii penale. De asemenea, avocatii au sustinut ca inceperea urmaririi penale in 7 februarie 2006 a fost neconstitutionala, in conditiile in care exista deja Decizia 93/1999 a Curtii Constitutionale care a statuat ca trebuie sa existe o singura procedura pentru urmarirea penala a fostilor ministri si a celor in functie. Procurorul de sedinta a cerut respingerea cererilor avocatilor pe motiv ca deciziile Curtii Constitutionale produc efecte doar pentru viitor.
"Instanta trebuie sa decida felul in care va transpune decizia CC in acest proces. Doamna ministru Monica Macovei, in 2005, printr-o Ordonanta de urgenta, in contradictie cu o decizie anterioara a CC, a stabilit un alt regim pentru vanatoarea de vrajitoare pe care trebuia sa o inceapa noul regim dupa alegeri. Si a fost nevoie de toata aceasta batalie pana la acest moment, pentru a-i spune doamnei Macovei ca ceea ce a facut atunci era neconstitutional, imoral si incorect din punct de vedere politic", a declarat Nastase. Curtea Constitutionala a admis in urma cu trei luni exceptia de neconstitutionalitate ridicata de avocatul fostului premier in acest dosar, referitoare la legea privind raspunderea ministeriala, hotarand ca fostii si actualii ministri trebuie sa fie tratati in mod egal in dosarele penale. DNA il acuza pe fostul premier ca ar fi comis mai multe infractiuni de coruptie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.