Cand veti intinde aceasta margarina pe paine si veti simti un miros de unt sa stiti ca aroma pusa de producator in produs este cauza. Cantitatea infima de unt adaugat - 0,5% - nu ar putea avea acest efect. Delma cu unt este o "graÂ&#
Cand veti intinde aceasta margarina pe paine si veti simti un miros de unt sa stiti ca aroma pusa de producator in produs este cauza. Cantitatea infima de unt adaugat - 0,5% - nu ar putea avea acest efect. Delma cu unt este o "gra­sime tartinabila vegetala, cu 48% continut de gra­sime, cu adaos de unt". De pe eticheta citim ca in compozi­tia ei intra: "Apa, uleiuri vegetale si grasimi vegetale interesterificate, unt (0,5%), lapte praf degresat, emulsifianti (mono si digliceride ale acizilor grasi E 471, lecitina E 322), sare (0,3%), conservant (sorbat de potasiu E 202), acidifiant (acid citric E 330), coloranti (annatto E 160 b, curcumina E 100), aroma, vi­tamine (A si D3)". Informatiile nu­tri­tionale pentru 100 g de produs in­dica o valoare energetica de 433 kcal (1779kj), proteine 0,07g, glucide 0,10g, din care zaharuri 0,10g, lipide 48g, din care acizi grasi saturati 17g, fibre 0g, sodiu 0,1g. Tot de pe eticheta aflam ca margarina mai contine vitamina A800ug (100% din doza zilnica recomandata - DZR), vi­tamina D3 7.5ug (150% DZR), vitamina E: 11 mg (110% DZR).   ANALIZA. Margarina ana­lizata este de fapt un amestec de apa cu grasimi sintetice, rezultate in urma procesului chimic industrial de interesterificare mentinute intr-o emulsie cu ajutorul emulgatorilor E 471 si E 322, sare, conservant artificial, acidifiant, coloranti, aroma si vitamine.   Profesorul Gheorghe Mencinicopschi ne explica faptul ca grasi­mile interesterificate se obtin prin rearanjarea artificiala a acizilor grasi din structurile lipidelor na­turale, pierzandu-si in acest proces chimic valoarea biologica. Organismul uman nu mai reuseste sa le recunoasca si sa le metabolizeze corect, putand genera in timp tulburari mai mult sau mai putin grave ale sanatatii. Pe de alta parte, cantitatea de unt este atat de mica incat nu poate influenta decat, cel mult, aroma. Conform Regulamentului UE 1924/2006, produsul are un profil nutritional dezechilibrat, fiind practic alcatuit din grasimi artificiale si cu o densitate energetica foarte ridicata, 433 kcal/100 g. Ne intrebam de unde a aparut vitamina E, care nu este specificata printre ingrediente, si de ce natura sunt vitaminele utilizate: na­turale sau artificiale? Este de­monstrat faptul ca vitaminele de sin­teza nu au aceeasi valoare ca vi­taminele naturale. Mai mult, fiind vorba de vitamine liposolubile adaosul in cantitati mai mari decat cele recomandate, cum este cazul si pentru acest produs, poate duce la un consum excesiv si prelungit, sa conduca la stari periculoase de hipervitaminoza. Aceste vitamine pot fi ingerate si din alte produse naturale sau imbogatite artificial. Colorantul norbixina nu este inca complet evaluat, putand avea efecte neprevazute asupra sana­tatii. Conservantul sorbat de potasiu E 202, de asemenea, poate avea efecte nedorite asupra persoanelor sensibile.   CONCLUZII. Din cauza compozitiei, produsul nu este indicat supraponderalilor, obezilor, fe­meilor insarcinate si care alap­teaza, copiilor, suferinzilor de boli hepatice si renale, suferinzilor de sindrom metabolic (diabet de tip II, hipertensivi, suferinzilor de dislipidemie, distrigliceridemie, celor cu afectiuni neurologice si neurodegenerative, suferinzilor de cancer), celor cu afectiuni dermatologice, pulmonare, poliartrite reu­matoide, batranilor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.