Cand veti intinde aceasta margarina pe paine si veti simti un miros de unt sa stiti ca aroma pusa de producator in produs este cauza. Cantitatea infima de unt adaugat - 0,5% - nu ar putea avea acest efect. Delma cu unt este o "graÂ
Cand veti intinde aceasta margarina pe paine si veti simti un miros de unt sa stiti ca aroma pusa de producator in produs este cauza. Cantitatea infima de unt adaugat - 0,5% - nu ar putea avea acest efect. Delma cu unt este o "graÂsime tartinabila vegetala, cu 48% continut de graÂsime, cu adaos de unt". De pe eticheta citim ca in compoziÂtia ei intra: "Apa, uleiuri vegetale si grasimi vegetale interesterificate, unt (0,5%), lapte praf degresat, emulsifianti (mono si digliceride ale acizilor grasi E 471, lecitina E 322), sare (0,3%), conservant (sorbat de potasiu E 202), acidifiant (acid citric E 330), coloranti (annatto E 160 b, curcumina E 100), aroma, viÂtamine (A si D3)". Informatiile nuÂtriÂtionale pentru 100 g de produs inÂdica o valoare energetica de 433 kcal (1779kj), proteine 0,07g, glucide 0,10g, din care zaharuri 0,10g, lipide 48g, din care acizi grasi saturati 17g, fibre 0g, sodiu 0,1g. Tot de pe eticheta aflam ca margarina mai contine vitamina A800ug (100% din doza zilnica recomandata - DZR), viÂtamina D3 7.5ug (150% DZR), vitamina E: 11 mg (110% DZR). ANALIZA. Margarina anaÂlizata este de fapt un amestec de apa cu grasimi sintetice, rezultate in urma procesului chimic industrial de interesterificare mentinute intr-o emulsie cu ajutorul emulgatorilor E 471 si E 322, sare, conservant artificial, acidifiant, coloranti, aroma si vitamine. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi ne explica faptul ca grasiÂmile interesterificate se obtin prin rearanjarea artificiala a acizilor grasi din structurile lipidelor naÂturale, pierzandu-si in acest proces chimic valoarea biologica. Organismul uman nu mai reuseste sa le recunoasca si sa le metabolizeze corect, putand genera in timp tulburari mai mult sau mai putin grave ale sanatatii. Pe de alta parte, cantitatea de unt este atat de mica incat nu poate influenta decat, cel mult, aroma. Conform Regulamentului UE 1924/2006, produsul are un profil nutritional dezechilibrat, fiind practic alcatuit din grasimi artificiale si cu o densitate energetica foarte ridicata, 433 kcal/100 g. Ne intrebam de unde a aparut vitamina E, care nu este specificata printre ingrediente, si de ce natura sunt vitaminele utilizate: naÂturale sau artificiale? Este deÂmonstrat faptul ca vitaminele de sinÂteza nu au aceeasi valoare ca viÂtaminele naturale. Mai mult, fiind vorba de vitamine liposolubile adaosul in cantitati mai mari decat cele recomandate, cum este cazul si pentru acest produs, poate duce la un consum excesiv si prelungit, sa conduca la stari periculoase de hipervitaminoza. Aceste vitamine pot fi ingerate si din alte produse naturale sau imbogatite artificial. Colorantul norbixina nu este inca complet evaluat, putand avea efecte neprevazute asupra sanaÂtatii. Conservantul sorbat de potasiu E 202, de asemenea, poate avea efecte nedorite asupra persoanelor sensibile. CONCLUZII. Din cauza compozitiei, produsul nu este indicat supraponderalilor, obezilor, feÂmeilor insarcinate si care alapÂteaza, copiilor, suferinzilor de boli hepatice si renale, suferinzilor de sindrom metabolic (diabet de tip II, hipertensivi, suferinzilor de dislipidemie, distrigliceridemie, celor cu afectiuni neurologice si neurodegenerative, suferinzilor de cancer), celor cu afectiuni dermatologice, pulmonare, poliartrite reuÂmatoide, batranilor.
Despre autor: