Astazi, la Cinemateca Union ia startul o saptamina dedicata citorva dintre cele mai apreciate lungmetraje poloneze ale ultimilor ani.

In prima zi va fi proiectat „Persona non grata", al lui Krzysztof Zanussi, unul dintre cei mai buni regizori ai Poloniei, alaturi de Wajda, Polanski si Kieslowski. Pelicula, care urmareste viata diplomatilor, a primit o multime de premii si nominalizari, printre care unul acordat celebrului actor-regizor rus Nikita Mihalkov, pentru cel mai bun rol secundar.

Vineri va fi prezentat cel mai recent film al lui Jerzy Antczak, „Chopin. Sete de iubire". „Toti sintem Hristos" este lungmetrajul care i-a adus anul trecut lui Marek Koterski Premiul pentru Cel mai bun regizor in cadrul Festivalului de Film Polonez si care va putea fi vazut simbata. Pelicula trateaza problema alcoolismului si a felului in care acesta afecteaza viata unei familii.

Duminica, dupa-amiaza este rezervata lui Juliusz Machulski, al carui film, „Vinci", spune povestea unor hoti de tablouri. Pe 15 octombrie, este programat filmul „Lalele", din 2004, al regizorului Jacek Borcuch, care se axeaza pe prietenia dintre trei barbati trecuti de virsta tineretii. Penultimul film pe care Institutul Polonez il aduce la Union in aceste zile este „Cum va fi vremea miine" (2003), al lui Jerzy Stuhr, al carui protagonist, dupa 17 ani de izolare intr-o manastire, este constrins sa se intoarca la viata normala. Zilele Filmului Polonez la Bucuresti se incheie cu „Varsovia", al lui Dariusz Gajewski, laureat cu Leul de Aur la Festivalul de Film Polonez de la Gdynia.