Sfintul Sinod lucreaza in mare taina la o inventie ce va revolutiona tehnica mintuirii.

Este un fel de spovedanie a spovedaniilor. O megaspovedanie, ceva de genul asta. Deocamdata nu se cunosc prea multe amanunte. Atit se stie, ca verdictul pe care l-a primit Pimen din partea CNSAS - politie politica cu felicitari - nu i-a ingrijorat deloc pe generalii BOR. „Biserica are mijloacele spirituale necesare pentru rezolvarea in plan duhovnicesc a cazurilor de acest gen. E vorba despre taina spovedaniei, care e mult mai eficienta decit un verdict dat de CNSAS", a declarat parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvint al Patriarhiei.

Iti sta mintea-n loc si ticaie ca o bomba cu ceas. Carevasazica, Pimen are acum sansa sa se toarne singur si-a scapat. Toarna ce-a mai turnat si isi pastreaza inalt preasfintirea. Caci despre asta este vorba. Toti vor asta. Sa-si pastreze insemnele sfinteniei pe pamint, iar pe lumea cealalta sa poata sa mearga cu epoletii la vedere. Spovedania turnatorilor are toate sansele sa rastoarne teoriile in materie de mintuire a sufletelor ratacite. Incepind cu cele ratacite in Sfintul Sinod, care, iata, nici macar nu se sinchiseste de faptul ca arhiepiscopul Pimen a avut doua nume de cod. Si nici ca a activat pe doua fronturi, atit in slujba Securitatii, cit si punind umarul la succesul armatei de spioni ai lui Ceausescu. La panoul turnatorilor fruntasi, IPS-ul de Suceava sta intr-o companie mai mult decit selecta. O companie, de asemenea, preasfintita. La stinga epoletului sting, mitropolitul Corneanu. In dreapta, arhiepiscopul Andreicut. Poza cu cruce pe piept, fara epoleti.

Si este doar prima treime de inalti ierarhi jumulita la dosare de CNSAS. Urmeaza si altele, care se anunta cam tot atit de sfinte.

Dupa ce ani intregi s-au luptat sa saboteze orice incercare de a scoate la lumina dosarele preotilor - si s-a vazut ce monstri tineau popii ascunsi prin criptele de la SRI si SIE -, astazi, aceiasi cavaleri ai BOR nu au nici cea mai mica jena sa puna murdaria din interiorul Sfintului Sinod sub protectia unei alte taine. De aceasta data una sfinta: spovedania. Care, in urma ultimelor descoperiri ale savantilor din BOR, ar putea sa devina o megaspovedanie, dupa modelul doua-ntr-una.