Se romani au fost arestati la Alcala de Henares (nord-est de Madrid), fiind banuiti de fraude prin sistemul "smishing", care consta in trimiterea de mesaje scrise pe telefoanele mobile, in care sunt solicitate datele bancare ale destinatarului, relat
Se romani au fost arestati la Alcala de Henares (nord-est de Madrid), fiind banuiti de fraude prin sistemul "smishing", care consta in trimiterea de mesaje scrise pe telefoanele mobile, in care sunt solicitate datele bancare ale destinatarului, relateaza Europa Press in editia online.

Potrivit autoritatilor, banda de romani - cu varste cuprinse intre 22 si 39 de ani - ar fi obtinut pana in prezent, prin aceasta inselatorie castiguri frauduloase care pot varia intre 30.000 si 60.000 de euro.

Unu dintre romani reusise, gratie cunostintelor sale de informatica, sa puna la punct o baza de date in care stoca circa o mie de numere de ordine cu informatii bancare ale diferitelor victime, obtinute prin metoda "smishing". Furand identitatea acestor persoane, romanii reuseau sa cumpere diverse bunuri vandute pe Internet, pe care le stocau in mai multe locuinte din Alcala de Henares.

In luna august, romanii au trimis - folosind ilegal identitatea unui operator de telefonie mobila - circa 100.000 de sms-uri in care solicitau date personale privind cartile de credit, prin intermediul unui serviciu Internet piratat, care permitea trimiterea de sms-uri. Politia a fost alertata dupa ce printre destinatarii mesajelor s-au regasit si numere de telefon oficiale ale Garzii Civile.

Presupusii autori ai fraudei, incurajati de prima lor reusita, au trimis si un al doilea val de 80.000 de sms-uri, de data aceasta folosind identitatea unui alt operator de telefonie mobila. In afara companiilor de telefonie, ale caror retele au fost afectate de mesajele "spam", initiativa romanilor a prejudiciat si comertul cu aparatura electronica, ca si un numar estimat de circa o mie de persoane fizice.

In timpul perchezitiei efectuate la domiciliul unuia dintre romanii arestati, politia a descoperit aparatura informatica si multe telefoane mobile, accesorii de telefonie si alte aparate electronice obtinute prin mijloace frauduloase.

Operatiunea politiei continua pentru stabilirea numarului exact al victimelor operatiunii de "smishing" si identificarea tututor membrilor bandei de infractori.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.