Incepind de luni, Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti sarbatoreste 70 de ani de existenta prin intermediul unor concerte, spectacole de teatru si proiectii, care se tin lant pina pe 4 noiembrie.

Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti
a trecut prin numeroase redecorari de-a
lungul istoriei sale De la Shukar Collective pina la A.G. Weinberger si Mircea Florian, dar si Tudor Gheorghe, o multime de muzicieni s-au strins pentru a onora cele sapte decenii de existenta ale Casei de Cultura, intr-un eveniment intitulat „Maraton la Preoteasa". Pe linga concerte, programul include cenaclu, spectacole de teatru, proiectii, dansuri folclorice si concerte, dupa cum a fost anuntat ieri, in cadrul unei conferinte de presa. „Casa de Cultura a Studentilor a fost si este o gazda buna in special pentru formatii, iar la acest capitol trebuie mentionat un nume: Timpuri Noi", puncteaza DJ Vasile, care va mixa pe 19 octombrie. „Este locul in care am participat la cenacluri, un loc care imi trezeste amintiri foarte placute, care nu se dezice, ci se imbunatateste o data cu trecerea timpului", afirma DJ Vasile.

„Noi n-am cintat niciodata la «Preoteasa» inainte de revolutie, pentru ca nu voiam sa ne incadram in miscarea culturala studenteasca, eram oarecum impotriva ei. Nu zic c-a fost bine, dar asta aveam in cap la 20 de ani", povesteste Artan, de la Timpuri Noi, programati sa cinte pe 2 noiembrie. „Dupa ‘90 insa, am inceput sa ne tinem repetitiile acolo si au urmat multe concerte la «Preoteasa». Ce e interesant este ca, in ciuda pietei, a politicii de playlist FM, impotriva felului sovaielnic si nesigur al celor din tara asta, la «Preoteasa» totul merge inainte, exista atitea si atitea genuri de muzica ce se fac acolo, unele mai sincronizate in trecut, altele in viitor. Cu greu gasesti la «Preoteasa» o formatie la moda (ori gasesti clasic, ori modern), dar asta pentru ca-i un loc in care inca se poate, in care exista libertatea de a fi si de a face", subliniaza muzicianul.

„E foarte fain ca se organizeaza toate evenimentele astea cind «Preoteasa» face 70 de ani. Eu, unul, n-am facut facultatea in Bucuresti, deci nu pot spune ca ma leaga amintiri de sala asta, dar cred ca are un statut special pe linga celelalte case de cultura studentesti din tara, ca acolo au repetat si au cintat trupe mari, precum Mondial si Holograf… E un eveniment impresionant, cu muzica, dar si teatru, asa ca ne bucuram c-am fost invitati sa cintam si noi. Concertul va dura probabil 45 de minute, iar, daca timpul ne-o va permite, ca sintem cam ocupati in perioada asta, o sa prezentam si ceva piese noi", promite Mihnea Blidariu, membru al trupei Luna Amara, programata sa cinte pe 27 octombrie.

„Ne leaga ceva foarte special de «Preoteasa». De doi ani avem acolo sala de repetitii, asa ca venim aproape zilnic. Avem si un cintec numit «La Preoteasa». Ca sa nu mai zic de nu mai stiu cite concerte din perioada studentiei, era un loc foarte alternativ. Si acum e singurul unde se pune problema cultural, nu comercial, unde exista un efort constient de a face ceva pentru tineri, chit ca e vorba de o expozitie de fotografie sau de teatru", crede solistul trupei Sarmalele Reci, al carei concert figureaza si el in programul aniversar, pe aceeasi data ca si Luna Amara.

Teodora Enache vede „Preoteasa" ca pe un loc definitoriu pentru jazzul romanesc. „Ma leaga multe amintiri de Casa de Cultura a Studentilor (CSS), presupun ca e vorba de amintirile tuturor jazzmanilor din Romania. CSS a sustinut jazzul inca de la inceput, din leagan, ca sa zicem asa. Chiar daca eu am inceput ceva mai tirziu, prin ’92, cind deja existau mai multe posibilitati, mai multe locuri in care se putea cinta, «Preoteasa» mi-a ramas in suflet prin tot ce a reprezentat ea pentru jazzul romanesc. La concertul meu voi face si ceva special, nu stiu inca ce, dar pentru mine fiecare concert e altfel, iar acesta, in particular, merita ceva aparte", considera muziciana.

„La «Preoteasa» n-am mai cintat de ani intregi si o sa fie un eveniment important, insa nu stiu exact ce-o sa cintam, depinde foarte mult si de public, poate c-o sa avem piese de-ale mele din anii aia, ’87-’88. La urma urmei, concertul e un happening interactiv. Singurul lucru de care-mi pare rau e ca n-am apucat sa pregatim si piese de pe noul nostru album, pe care o sa-l lansam in noiembrie", regreta Ioan Gyuri Pascu, care va concerta pe 23 octombrie. „E importanta seria asta de evenimente pentru «Preoteasa», am o gramada de amintiri de-acolo din studentie, imi aduc aminte ca acolo am vazut pentru prima oara trupa Voua, prin 1985-’87, faceau un spectacol cu de toate. Si-mi aduc aminte si de domnul Naum, de la Teatrul Podul, care a produs multi artisti pentru teatrele de la noi", puncteaza muzicianul.

„Pentru noi, «Preoteasa» inseamna foarte mult, am fost printre primele trupe care si-au facut debutul bucurestean acolo in acea perioada, in 1980-1981. A fost un pas mare, pentru ca am avut concertul la «Grigore Preoteasa» si apoi direct la Polivalenta. Noi vom avea un concert pe 3 noiembrie in seria de evenimente de aniversare a 70 de ani a «Preotesei» si tot atunci vom lansa si un dublu CD cu Compact in concert. E un moment pe care il asteptam de mult si ne onoreaza sa ne lansam CD-ul tocmai cu ocazia asta aniversara, tocmai in locul in care am debutat in Bucuresti", rememoreaza Paul Ciuci, de la Compact.

Ce monument a inaugurat Yoko Ono in onoarea sotului ei, pe www.cotidianul.ro/select