Florin Iepan a realizat un film despre Béla Lugosi, maghiarul care l-a transformat pe Dracula in mit universal.Pentru Lugosi, Dracula a constituito rampa de lansare, dar siun blestem Pe 16 octombrie va avea loc la Institutul Cultural Roman avanpremiera documentarului „Béla Lugosi, vampirul cazut", realizat de regizorul Florin Iepan. Premiera oficiala va avea loc in cadrul Festivalului de film documentar ASTRA, de la Sibiu. Filmul prezinta intr-o docu-drama gen Discovery biografia fascinanta a actorului maghiar, al carui nume s-a identificat cu insasi ideea de vampir. Béla Ferenc Dezső Blaskó s-a nascut pe 20 octombrie 1882, la Lugoj, pe atunci oras din Imperiul Austro-Ungar, in familia unui brutar.

Putini stiu ca Lugosi a fost in tinerete un foarte bun actor de teatru. La Budapesta a jucat toata galeria rolurilor mari. I-a interpretat pe Hamlet, pe Romeo si chiar pe Iisus Hristos. Lugosi a fost un tip implicat politic si social. In 1919 era lider comunist in revolutia lui Béla Kun. Fiind atras de ideile marxiste, a incercat sa intemeieze un sindicat al actorilor in Ungaria.

Dupa esecul revolutiei lui Béla Kun, fiind persecutat din cauza simpatiilor lui stingiste, actorul emigreaza in Statele Unite in 1920. Pe Broadway a jucat vreme de sase ani Dracula, personaj ce avea sa-l faca celebru si ca actor de film. Interesant este ca Studiourile Universal, aflate aproape de faliment, nu l-au vrut initial pe Lugosi pentru acest rol, li se parea ca numele sau e prea greu de pronuntat si, prin urmare, va fi greu de promovat. Succesul sau a fost insa atit de rasunator incit a salvat casa de productie de la faliment. In 1931, Béla Lugosi, inca devotat idealurilor sale proletare, intemeiaza la Los Angeles The American Guild of Actors, prima organizatie sindicala a actorilor de la Hollywood. In cel de-Al Doilea Razboi Mondial, profitind de celebritatea sa de „vampir", a condus o campanie de donare de singe pentru soldatii raniti pe front.

Florin Iepan, realizatorul documentarului, considera ca marele merit al actorului maghiar este acela de a-l fi transformat pe Dracula intr-un mit universal, fara sa se foloseasca de machiaj sau de „recuzita", gen dinti falsi sau alte lucruri. Singurul sau „instrument" era propriu-i chip. Dracula creat de Lugosi era de un erotism tulburator, actorul devenind sex-simbolul anilor ’30. A avut de altfel un renume de mare cuceritor. A fost casatorit de patru ori, unul dintre mariajele sale batind toate recordurile vremii pentru ca a durat doar patru zile.

In filmul lui Iepan apar marturiile regizorului maghiar Istvan Szabo, care a luat Premiul Oscar cu filmul „Mephisto", fiul lui Béla Lugosi si doi biografi ai actorului. Istvan Szabo este de parere ca celebritatea mondiala de care se bucura mitul lui Dracula i se datoreaza in primul rind lui Béla Lugosi. Cartea lui Bram Stoker a inceput sa fie cumparata masiv abia dupa ce au aparut filmele sale. Istvan Szabo considera insa ca, pentru actorul Lugosi, Dracula a fost un adevarat blestem. Dupa ce a fost etichetat drept vampirul de serviciu, el nu a mai primit niciodata altfel de roluri nici in film, nici in teatru. Intr-un acces de orgoliu, el a refuzat sa joace Frankenstein, rolul care i-a adus lui Boris Karloff recunoasterea mondiala. Usor, celebritatea crescinda a lui Karloff il pune pe Lugosi in umbra. Nemaiprimind oferte, asta si din pricina unei serioase dependente de medicamente, Lugosi devine din ce in ce mai sarac. Ajunge astfel sa joace in pelicula ce avea sa fie cunoscuta in istoria cinematografiei drept cel mai prost film facut vreodata, „Plan 9 from Outer Space", in regia lui Ed Wood, film ce a fost lansat dupa moartea sa, care a survenit in urma unui atac de cord pe 16 august 1956.

„Béla Lugosi, vampirul cazut" este o coproductie a TVR cu ARTE, cu televiziunea austriaca ORF, cu televiziunea finlandeza YLE si cu cea olandeza AVRO. Filmul a fost realizat cu sprijinul Consiliilor Nationale ale Cinematografiei din Germania si Romania.