Autoritatea de la Bruxelles a inceput ieri o investigatie privind posibilele ajutoare de stat acordate societatii in cadrul tranzactiei de vinzare catre Ford.

Reprezentantii Comisiei Europene vor verifica in ce masura conditiile impuse de statul roman au afectat pretul tranzactiei si daca au fost acordate ajutoare de stat ilegale. „Comisia sprijina in totalitate strategia de privatizare a Romaniei. Totusi, trebuie sa ne asiguram ca procesul de privatizare a fost deschis si transparent, fara ajutoare ilegale din partea statului. In acest caz, am temeri ca au fost incalcate reglementarile referitoare la ajutoarele de stat", a declarat comisarul pentru Concurenta, Neelie Kroes.

Guvernul roman a aprobat tranzactia printr-o lege speciala, iar operatiunea a fost insotita de stergerea datoriilor. Potrivit CE, oferta de stergere a datoriilor nu ar fi fost prezentata si celorlalti cumparatori interesati de Automobile Craiova (GM si JSC Russian Machines). Daca Ford va beneficia de anularea datoriilor catre stat, in conditiile in care alti posibili cumparatori nu au fost anuntati de o astfel de facilitate, poate fi considerat un ajutor din partea autoritatilor.

Premierul Tariceanu a aparat tranzactia. „Cred ca si dumneavoastra va doriti ca Romania sa nu fie o tara cu o industrie extraordinara de productie a lingurilor de lemn, ci sa se produca si cu valoare adaugata mare. In UE, cind e vorba de 4.000 de locuri de munca, sar toti in sus ca arsi", a spus Tariceanu presei.

Decizia Comisiei nu e una singulara, a declarat pentru Cotidianul comisarul roman pentru Multilingvism, Leonard Orban. „Multe state membre se confrunta cu astfel de cazuri. Eu am cerut astazi (miercuri - n.r.) Colegiului Comisarilor sa rezolve cit mai rapid cazul Craiova, deoarece procedura dureaza in mod normal 18 luni", ne-a declarat comisarul Orban.