Neajunsuri grave in sistemul de administrare si control financiarUltimatum de 30 de zile! Aceasta este decizia Comisiei Europene (CE) privind remedierea problemelor avute la sistemul de plati din agricultura. Daca peste o luna tara noastra nu va rezo
Neajunsuri grave in sistemul de administrare si control financiarUltimatum de 30 de zile! Aceasta este decizia Comisiei Europene (CE) privind remedierea problemelor avute la sistemul de plati din agricultura. Daca peste o luna tara noastra nu va rezolva deficientele, exista riscul reducerii cu 25% a subventiilor destinate acestui domeniu. Concret, in loc de 440 milioane euro - bani pentru platile directe la hectar catre fermieri - tara noastra va primi aproximativ 330 milioane euro, care vor fi gestionati de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). In cazul in care Romania va demonstra ca poate sa-si faca "temele", expertii CE pot acorda inca o luna de gratie. Cu un optimism debordant, autoritatile de la Bucuresti au anuntat ieri ca cele 30 de zile le sunt mai mult decat suficiente pentru punerea la punct a situatiei, desi CE a trimis o scrisoare prin care a anuntat ca exista "o serie de neajunsuri grave in sistemul de administrare si control financiar". Pe langa aceasta veste proasta, exista si una buna. Fermierii nu vor fi afectati in niciun fel de aceste probleme, ei urmand sa primeasca in continuare subventia la hectar de la bugetul de stat, fonduri care vor fi decontate ulterior de CE.
Optimismul de care vorbeam mai sus l-a molipsit si pe directorul general al APIA, Dan Gherghelas, care a sustinut ieri, citat de NewsIn, ca termenul acordat de CE pentru remedierea deficientelor va fi respectat, in acest sens fiind suplimentat efectivul de specialisti. "Sunt optimist ca putem respecta acest termen. Pentru depasirea intarzierilor existente la controlul in teren si la soft am solicitat firmelor contractante sa suplimenteze efectivele de specialisti si sa respecte termenele din calendar", a spus Gherghelas. Acesta a precizat ca in zilele urmatoare vor avea loc intalniri cu reprezentantii celor sapte firme care realizeaza verificarea in teren, pentru a se gasi solutii in vederea suplimentarii controalelor. "De asemenea, am convingerea ca partenerii care asigura softul vor respecta termenele din calendar. Bineinteles ca exista penalitati prevazute pentru intarzieri, dar acest lucru nu ne-ar ajuta cu nimic", a explicat Gherghelas.Cauze obiective la intarzieriNici reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) nu sunt prea ingrijorati de decizia CE. Ei spuneau in urma cu cateva zile, referindu-se la posibilitatea in care Romania va pierde un sfert din subventii, ca aceasta corectie financiara este de fapt un avertisment. In aceasta situatie, Romania poate sa primeasca integral fondurile europene, dar dupa ce toate intarzierile de la APIA sunt rezolvate. Explicatia, spun autoritatile, tine de faptul ca platile se fac, initial, de la bugetul de stat, banii urmand sa fie ulterior decontati. In momentul in care Romania deconteaza banii, cel mai probabil in mai-iunie 2008, daca dovedeste ca APIA functioneaza conform cerintelor europene, poate sa primeasca suma integrala.
Şi premierul Tariceanu afirma acum 2 zile ca intarzierile in acreditarea APIA au la baza cauze obiective si nu slaba capacitate de administrare a autoritatilor, iar operatiunile de identificare a parcelelor nu se pot realiza pentru ca procesul de achizitie pentru GPS este blocat.
"Romania a facut progrese la organizarea sistemelor de administratie si control, dar inca nu a luat toate masurile necesare pentru a se asigura de functionarea adecvata a acestora. Mai are timp sa imbunatateasca situatia, dar este o problema urgenta, care necesita actiuni imediate", a afirmat comisarul european pentru Agricultura, Mariann Fischer Boel. In schimb, Bulgaria va primi fondurile pentru subventionarea agriculturii, avand in vedere buna functionare a sistemului administrativ de distributie a sumelor pentru fermieri.
Romania ar trebui sa primeasca anul viitor din partea UE 533 de milioane euro sub forma de plati directe pentru agricultori si alte 1,023 miliarde euro pentru dezvoltare rurala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.