In baza datelor statistice preliminare remise Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiilor de catre 98% dintre furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice, operationali in primul trimestru al an
In baza datelor statistice preliminare remise Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiilor de catre 98% dintre furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice, operationali in primul trimestru al anului in curs, s-a stabilit o crestere sustinuta a numarului de utilizatori de telefonie mobila, dar si a celui de conexiuni pe banda larga la Internet.
Potrivit unui comunicat remis ieri de ANRCTI, numarul de cartele SIM active la 30 iunie 2007 era de 19,5 milioane (cu 31,4% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut), rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobila la suta de locuitori fiind de 90,5% fata de 68,8% la mijlocul anului trecut.
Studiul arata ca 3,8 milioane de clienti aveau la jumatatea anului unul sau mai multe abonamente la serviciile de telefonie mobila, fie la acelasi operator, fie la operatori diferiti, utilizand 6,54 milioane de SIM-uri.
Comparativ, in primul semestru al anului, ANRCTI a identificat 72 de furnizori activi de servicii de acces si/sau apeluri la nivelul pietei cu amanuntul. Cota de piata detinuta de furnizorii alternativi a ajuns la 25%, numarul liniilor instalate de acestia fiind de aproximativ 1,03 milioane.
Totalul liniilor conectate (inclusiv ale Romtelecom) era de aproximativ 4.106.000 (cu 7% mai mic decat aceeasi perioada a anului trecut), indicand o rata de penetrare a telefoniei fixe de 19 linii la suta de locuitori.
In ceea ce priveste Internetul, numarul conexiunilor s-a ridicat la 4,5 milioane de clienti, cu 78,2% mai mult fata de jumatatea anului trecut, rata de penetrare fiind de 21 la suta de locuitori. Dintre acestea, 2,2 milioane de conexiuni sunt de tip broadband la Internet (viteza de cel putin 128 kbps, inclusiv conexiuni pentru acces mobil), in crestere cu 90,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, rata de penetrare, la nivel de populatie, fiind de 10,5%.
Serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale pe baza de abonament au inregistrat schimbari la nivel de structura, ponderea abonatilor pe suport DTH fiind in crestere cu peste 172% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Numarul abonatilor DTH a ajuns la aproape 1 milion in primul semestru 2007, in timp ce numarul abonatilor la servicii de cablu TV era de aproape 3,6 milioane.
Astfel, la data de 30 iunie 2007, ponderea abonatilor prin cablu in total abonati ajunsese la 79%, iar cea a abonatilor prin suport DTH la 21%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.