Specialistii SSIF Intercapital Invest au ajuns la concluzia ca aceasta ar fi valoarea la care ar putea fi cotata o actiune BCR la Bursa de Valori Bucuresti.

Cotarea BCR la bursa in 2008 este o mare afacere pentru cei care detin actiu
Specialistii SSIF Intercapital Invest au ajuns la concluzia ca aceasta ar fi valoarea la care ar putea fi cotata o actiune BCR la Bursa de Valori Bucuresti.

Cotarea BCR la bursa in 2008 este o mare afacere pentru cei care detin actiuni la aceasta banca. De aceea multi se intreaba care este pretul corect pentru o actiune BCR la BVB. Specialistii SSIF Intercapital Invest au incercat sa gaseasca un raspuns pornind de la diferite metode de calcul.

Prima metoda ia in considerare media P/E inregistrata de doua dintre cele trei banci listate la BVB, respectiv Banca Transilvania si BRD. Aceasta medie este, in acest moment, de 32,47. Indicele P/E exprima durata de recuperare a unei investitii intr-o actiune (pretul platit pe actiune) din profiturile obtinute de emitent (EPS). Desigur, valoarea este teoretica - nu toate profiturile unei firme se distribuie actionarilor. Cu cit indicele este mai mic (iar perioada de recuperare este mai redusa), cu atit este mai bine pentru investitori. Concluzia este evidenta: cu cit perioada de recuperare a unei investitii este mai redusa, cu atit investitia este mai eficienta.



Utilizind profitul net al BCR de la finalul anului 2006, valoarea cistigului/actiune pentru BCR este de 1,0913 lei/actiune. Extrapolind media P/E obtinuta pentru bancile listate si presupunind un scenariu de listare a BCR, atunci o actiune BCR ar fi de 10,51 euro, iar valoarea bancii s-ar ridica la 8.327,97 milioane de euro.

O alta metoda ce poate fi utilizata este cea a cotei de piata. Tinind cont de o cota de piata inregistrata in semestrul I al anului 2007 de aproximativ 25,53% pentru BCR, de 15,68% pentru BRD, de 5,03% pentru TLV si de 0,94% pentru BCC si de capitalizarile celor trei banci listate, atunci valoarea BCR s-ar ridica la 8.068,77 milioane de euro. In acest caz, o actiune BCR ar valora 10,18 euro.

Un pret mai mic pentru BCR se obtine daca se ia in calcul pretul estimat peste un an al unei actiuni Erste pe bursa austriaca. Acesta este vazut de analisti la 64 de euro pe actiune. Totusi, daca un angajat ar fi ales sa transforme jumatate dintre actiunile BCR in titluri Erste si jumatate in cash, atunci o actiune BCR ar costa 8,58 euro/actiune. Cu 12% mai mult decit pretul platit de Erste la privatizarea BCR. La acest cistig pe actiune, BCR ar avea o valoare de 6.799,38 milioane de euro. Concluzia: o medie a celor trei valori pe o actiune BCR este de 9,76 euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.