Data de 9 octombrie, destinata a marca "Ziua Holocaustului din Romania", a avut anul acesta o infatisare speciala. Dr. Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER), si ing. Osy Lazar, presedintele Comunitatii Evre
Data de 9 octombrie, destinata a marca "Ziua Holocaustului din Romania", a avut anul acesta o infatisare speciala. Dr. Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER), si ing. Osy Lazar, presedintele Comunitatii Evreilor din Bucuresti, impreuna cu Israel Sabag, directorul noului Centru Cultural "Joint" au decis sa iasa din tiparul cu care obisnuisera lumea evreiasca si sa marcheze evenimentul printr-un spectacol itinerant, prezentat la Bucuresti, Piatra Neamt, Iasi si Dorohoi. Spectacolul de teatru intitulat "Shalom, domnule profesor" (file din "Jurnalul" lui Mihail Sebastian este scris si interpretat de actorul israelian Nicu Nitai. Ceremonia oficiala a victimelor Holocaustului a avut loc ieri, marti 9 octombrie, in fata Monumentului Menora consacrat amintirii evreilor pieriti in Holocaust, din curtea Templului Coral din Bucuresti. O garda militara a dat onorul la depunerea coroanelor de flori. O manifestare ampla se va desfasura saptamana viitoare la Dorohoi, unde in anul 1940 a avut loc pogromul soldat cu moartea a 59 de evrei, iar un an mai tarziu a avut loc deportarea in Transnistria a intregii populatii evreiesti a orasului. (T.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.