Femeile erau de-a dreptul fascinate de "puternicele calitati de lider" ale lui Adolf Hitler, dupa cum reiese dintr-un volum in care sunt publicate multe fragmente din cateva mii de scrisori primite de Führer de la simpatizantii sai. Scrisorile, gasite de armata rusa la biroul distrus din Berlin al Führer-ului, la casa de vacanta a acestuia din Berghof, Bavaria, si la resedinta din München, reprezinta dovada palpabila a vrajei pe care a exercitat-o Hitler asupra a milioane de oameni pe care, in final, i-a dus la distrugere si moarte in cel mai sangeros razboi din istorie.
Primele din scrisorile cuprinse in acest volum ii sunt trimise in 1925, cu opt ani inainte ca diabolicul sau partid nazist sa ajunga la putere, iar ultimele ii sunt expediate, in aprilie 1945, in buncarul din Berlin, de 100 de sustinatori fanatici care il felicita cu ocazia celei de 56-a aniversari. Multi dintre cei care ii scriau doreau sa-i impartaseasca Führerului convingerea lor ca el este cel ales, singurul capabil sa-i confere Germaniei o maretie pe care nu o mai cunoscuse pana atunci. Altii erau mult mai prozaici, vorbindu-i despre problemele si framantarile lor cotidiene.
Fritz Vogel din Erfurt, de exemplu, credea ca bavarezii nu ii erau suficient de recunoscatori Führerului. In scrisoarea adresata "Dragului domn Hitler", expeditorul scrie: "sunt surprins ca vizitati atat de insistent aceasta Bavarie atat de nerecunoscatoare si neprimitoare. Cred ca ar fi mai bine daca, pentru intalnirile dvs viitoare, ati alege un loc situata in afara Bavariei". Fritz Vogel se intreaba in continuare daca Hitler ar putea sa le dea o mana de ajutor in rezolvarea problemele legate de canalizarea din Erfurt. Hilter, care ura sa primeasca sfaturi, nu i-a raspuns domnului Vogel niciodata.
In 1926, avocatul Reinhardt Niedermeyer il instiinteaza pe Hitler ca raposata Frau Margarete Meindl din Munchen i-a lasat mostenire un palmier intr-un ghiveci. "Pur si simplu venera felul dvs de a face politica si cu putin timp inainte de moarte m-a insarcinat sa va intreb daca doriti palmierul din apartamentul sau", scrie Niedermeyer. La aceasta scrisoare raspunde mana dreapta a lui Hitler - Rudolf Hess: "Domnul Hitler accepta palmierul cu placere. Va rog sa va ocupati dvs de expedierea lui".
Frau Troeltzsch din Berlin i-a trimis lui Hitler trei baticuri pe care ii brodase chipul. Le-a primit insa inapoi de la Hess, cu mentiunea: "nu aveti voie sa trimiteti baticuri brodate cu imaginea lui Herr Hitler".
Mai tarziu insa, femei precum frau Troeltzsch au fost monitorizate de Gestapo pentru ca Hitler se temea ca amplificarea cultului personalitatii ar putea conduce la destabilizarea vietii sale de familiei in sanul celui de-Al Treilea Reich.
Cu cat functia sa politica era mai importanta, cu atat primea mai multe scrisori. La un moment dat a fost nevoie chiar de infiintarea unor servicii postale speciale la München si Berlin care sa faca fata tonelor de ravase care ii erau expediate zilnic lui Hitler.
Pe 25 aprilie 1932, la o zi dupa ce alegerile au transformat partidul sau intr-o forta nationala, un anume Peter Beck din Silesia (acum parte a Poloniei) ii scria lui Hitler: "Nu mai aveam nevoie de guvern - nu dorim decat ca Adolf Hitler sa ne fie lider suprem, dictator. Noi, national-socialistii, dorim interzicerea presei scrise care-si infige sagetile otravite in Führer, sa-i vedem pe evrei acolo unde le e locul si sa ne rafuim cu sefii guvernelor locale care i-au inselat pe cetateni. Suntem gata sa ne varsam sangele pentru Adolf Hitler! (...) Avem incredere in Führerul nostru in mainile caruia ne punem inimile". Hitler a primit, bineinteles, de-a lungul timpului foarte multe scrisori de dragoste. "Mi-as dori sa fii catelusul meu iubit pentru eternitate", ii scrie o admiratoare.
Dar scrisoarea trimisa de Elsa Walter rezuma cel mai bine felul in care era perceput Führerul de catre femeile germane. "De ce sufera patria noastra? Este vorba, mai presus de toate, de femei, iar o femeie este sufletul unei case si al unei tari", ii scrie Elsa Walter in 1930, de Craciun. "Sufletul poporului nostru este bolnav, pentru ca majoritatea femeilor germane si-au pierdut locul harazit de Dumnezeu.... barbatul sa intretina familia, femeia sa aiba grija de casa iar maternitatea sa fie sfanta. Heil!".
Impresionat de cele scrise, Hitler a declarat-o pe Elsa Walter femeia anului 1940 si a facut-o membra a partidului nazist. Scrisorile adresate lui Hitler au fost descoperite in Arhivele militare de stat din Moscova de catre istoricul Henrik Eberle.