Guvernul a sesizat ieri Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea legilor prin care Senatul a respins Ordonantele de Urgenta referitoare la reorganizarea Executivului.
Cele doua sesizari de neconstitutionalitate, semnate de premierul Tariceanu, se refera la Legea pentru respingerea Ordonantei de Urgenta 24/2007 privind stabilirea unor masuri de reorganizare in cadrul administratiei publice centrale, respectiv la Legea pentru respingerea Ordonantei de Urgenta 25/2007 privind stabilirea unor masuri pentru reorganizarea aparatului de lucru al Guvernului.
Referitor la efectele respingerii celor doua ordonante, Opozitia sustinuse ca actuala organizare a Cabinetului "ramane in aer", situatie in care ar trebui sa se revina la vechea organizare. Guvernul nu a acceptat acest punct de vedere si a sesizat Curtea, apreciind ca actele trecute prin Parlament au fost adoptate cu "grave vicii" constitutionale.
Concret, Executivul sustine ca senatorii nu au respectat procedurile rezervate legilor organice, iar proiectele de lege de aprobare trebuiau transformate in proiect de lege de respingere. "Este inadmisibil ca o norma dintr-o lege organica sa fie suspendata, modificata sau abrogata (facuta sa-si inceteze aplicabilitatea -n.a.) printr-o lege ordinara", puncteaza Guvernul in sesizare.
(O.B.)