Deputatii au decis ieri ca, in cazul in care referendumul national este convocat in aceeasi zi cu alegerile, acestea sa se amane automat, adoptand in acest sens un amendament initiat de Eugen Nicolicea (PSD). In consecinta, daca presedintele Traia
Deputatii au decis ieri ca, in cazul in care referendumul national este convocat in aceeasi zi cu alegerile, acestea sa se amane automat, adoptand in acest sens un amendament initiat de Eugen Nicolicea (PSD). In consecinta, daca presedintele Traian Basescu va insista sa convoace o consultare populara privind introducerea votului uninominal pe 25 noiembrie, data la care sunt programate alegerile pentru Parlamentul European, euroscrutinul va trebui amanat. Camera Deputatilor este for decizional in acest caz. Democratii au anuntat ca vor contesta actul normativ la Curtea Constitutionala.
In favoarea modificarii legii s-au pronuntat 164 de parlamentari, de la PSD, PNL, UDMR, PRM, PC si chiar un democrat, Dumitru Becsenescu. "Impotriva" au votat doar 55 de alesi. "Pentru a nu influenta in nici un fel rezultatul referendumului, alegerile prezidentiale, parlamentare ori cele pentru Parlamentul European nu pot avea loc la aceeasi data cu referendumul", se arata in amendamentul initiat de pesedistul Nicolicea. Potrivit textului, consultarea populara are prioritate fata de orice fel de alegeri. Deputatul PSD a precizat ca amendarea Legii referendumului era necesara, pentru a pune in acord actul normativ cu o decizie de neconstitutionalitate a CCR in privinta unui articol din lege care ii interzicea sefului statului organizarea consultarii populare cu trei luni inainte sau dupa alegeri.
In opinia lui Nicolicea, legea a fost reformulata in asa fel incat sa nu ia presedintelui dreptul de a organiza referendum, asa cum a decis Curtea. Pesedistul a sustinut ca legea proaspat modificata este una "pro-Basescu", pentru ca noile prevederi sunt menite sa ii creeze sefului statului cadrul propice ca un eventual referendum al sau sa nu fie viciat de orice fel de alegeri. "Mie mi se pare ca e o lege pro-Basescu, avand in vedere faptul ca dansul stabileste un referendum, iar noi dorim sa stabilim cadrul propice ca el sa nu fie viciat", a apreciat pesedistul. Deputatul a recunoscut insa ca, daca suprapunerea zilei alegerilor cu cea pentru referendum va fi imposibila datorita acestui amendament, suprapunerea campaniilor pentru cele doua evenimente nu poate fi evitata. "N-ai cum sa-l impiedici pe presedinte sa suprapuna cele doua campanii, dar daca doar pentru asta vrea sa faca referendum in aceeasi zi cu alegerile, pentru a face campanie in favoarea PD, nu cred ca acest lucru e favorabil pentru domnia sa", a adaugat el.
"Curtea va da acelasi verdict"
PD va contesta la Curtea Constitutionala noua forma a Legii referendumului, a anuntat liderul deputatilor democrati, Cristian Radulescu. "Primavara trecuta a fost o furtuna de astfel de incercari de modificare a Legii referendumului, astfel ca presedintelui Traian Basescu sa i se ia din atributiile pe care Constitutia i le confera. La inceput s-a incercat limitarea domeniului in care presedintele sa poata initia referendumul, dar Curtea Constitutionala a fost impotriva acestei limitari. Apoi s-a votat astfel incat presedintele sa nu isi poata alege momentul referendumului. Am facut sesizare la Curtea Constitutionala, care a trimis legea inapoi Parlamentului. Aici i s-a introdus un ciucuras la fel de neconstitutional, fiind aceeasi limitare", a explicat Radulescu. Potrivit acestuia, Curtea nu se poate exprima altfel fata de cum a facut-o si anterior. El a mai anuntat ca in sesizarea pe care democratii o vor trimite la Curte, va fi expusa aceeasi motivatie ca si in precedenta sesizare pe acest subiect. "Un lucru ramane foarte clar: presedintele are niste atributii prevazute de Constitutie. In al doilea rand, poporul are unele drepturi suverane, iar dreptul de a se exprima la un referendum nu poate fi ingradit", a mai declarat democratul.
"CNSAS nu e bratul Securitatii"
Cazimir Ionescu a declarat ieri ca CNSAS nu a primit din partea Biroului Electoral Central (BEC) listele cu numele candidatilor pentru alegerile europarlamentare. El a precizat ca activitatea Colegiului ar trebui sa vizeze persoanele care detin anumite functii si nu pe cei care aspira la o functie. Astfel, activitatea CNSAS nu trebuie sa fie una de prevenire a patrunderii posibililor fosti colaboratori ai securitatii in Parlamentul European. "CNSAS nu este bratul prelungit al Securitatii, nici colaboratorul SRI-ului. Nu are nici o activitate de preventie, dimpotriva, legea spune ca se constata compatibilitatea sau incompatibilitatea persoanelor aflate in anumite functii", a spus Cazimir Ionescu, citat de Rompres. Purtatorul de cuvant al BEC a anuntat luni ca va pune la dispozitia Colegiului listele de candidati pentru euroalegeri. Aceasta masura vine dupa ce CNSAS a solicitat BEC listele cu nume si prenumele tuturor candidatilor care s-au inscris in lupta pentru Parlamentul European. (C.A.)
Fara sondaje in campanie
Camera Deputatilor a aprobat ieri ordonantele Guvernului referitoare la organizarea alegerilor europarlamentare, unul dintre actele normative interzicand difuzarea sondajelor de opinie de catre mediul audiovizual in timpul campaniei electorale. Potrivit amendamentului, se interzice prezentarea, la televiziune sau radio, a sondajelor de opinie ce au continut electoral, precum si difuzarea de emisiuni electorale referitoare la intentia de vot cu 30 de zile inainte de ziua de referinta, dar si prezentarea de sondaje realizate la iesirea de la urne in ziua de referinta, inainte de inchiderea votarii. Desi reprezentantii PD s-au opus in comisia de cod electoral acestui amendament, deputatii democrati au votat ieri in plen pentru adoptarea acestei ordonante, alaturi de PSD, PNL, UDMR si PC. Numai PRM a votat "impotriva". (R.I.P.)
"O hotarare inteleapta"
Deputatul PNL Nicolae Popa a apreciat modificarea legii referendumului drept o decizie inteleapta a parlamentarilor, aratand ca presedintele Traian Basescu dorea organizarea simultana a referendumului cu scrutinul pentru PE doar pentru a-i sustine in campania electorala pe democrati. "Eu cred ca parlamentarii au luat o hotarare inteleapta si oportuna cu ocazia modificarii Legii referendumului. In domnul Traian Basescu nu poti avea niciodata incredere. Seful statului spune una si gandeste alta. Avem mari suspiciuni in ceea ce-l priveste pe Traian Basescu. I-ar conveni organizarea simultana a referendumului cu anumite campanii electorale pentru a face pe fata campanie electorala pentru copilul sau de suflet, PD, si pentru copilul sau vitreg, PLD", a declarat liberalul. (R.G.)
Biserica are alte criterii de evaluare
Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Costel Stoica, a declarat ieri ca Biserica Ortodoxa are alte criterii dupa care judeca decat CNSAS. "Pentru Biserica este important si contextul extrem de ostil in care si-a desfasurat activitatea Biserica in timpul regimului comunist, intr-o perioada extrem de vitrega. Una este sa fi cedat presiunilor fostei securitati pentru a salva viata unei comunitati si alta sa fi facut acest lucru pentru foloase personale. Or, Biserica are nevoie tocmai de aceste nuante pentru o judecata dreapta si corecta", a explicat preotul Costel Stoica, citat de Rompres. Anton Hrib, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, a evitat sa se pronunte. "Asteptam si raportul de analiza facut de comisia speciala hotarata de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe dupa care, eventual, ne vom pronunta", a declarat Anton Hrib, citat de Mediafax.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.