Ieri, membrii CNSAS au reusit, in ciuda presiunilor denuntate de Cazimir Ionescu, sa dea un alt verdict de colaborare cu Securitatea. De aceasta data, nefericitul ierarh care s-a bucurat de atentia Consiliului a fost IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei
Ieri, membrii CNSAS au reusit, in ciuda presiunilor denuntate de Cazimir Ionescu, sa dea un alt verdict de colaborare cu Securitatea. De aceasta data, nefericitul ierarh care s-a bucurat de atentia Consiliului a fost IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor. Contactat de presa, acesta nu a dat nicio replica coerenta multumindu-se sa repete ritualic cateva formule evazive precum „Sunt ocupat, ocupat, ocupat!“ sau „Foarte bine, foarte bine, foarte bine!“. Consiliul a confirmat si decizia impotriva episcopului de Alba, Andrei Andreicut. A treia decizie discutata ieri ramane invaluita in mister.

CNSAS a dezbatut ieri, potrivit lui Cazimir Ionescu, citat de NewsIn, dosarele a trei ierarhi acuzati de a fi colaborat cu fosta Securitate. Membrii Colegiului au invocat presiunile care se fac in chestiunea ierarhilor BOR, dar s-au ferit sa dea mai multe detalii. Verdictul in cazul IPS Pimen a fost dat pe baza dosarelor fostei Securitati, in care arhiepiscopul Sucevei figureaza atat ca informator, autor de note, cat si ca sursa, fiind citat in rapoartele ofiterilor catre superiori. Potrivit CNSAS, Pimen a colaborat atat cu Departame ntul Securitatii Interne (DSS), cat si cu Departamentul de Informatii Externe (DIE). Din documente reiese ca Inalt Preasfintitul, sub acoperirea numelor de cod „Sidorovici“ si „Petru“, a turnat atat colegi monahi din tara, cat si membri ai diasporei, in timpul misiunilor cu care a fost insarcinat in perioada comunista. El a activat atat in cadrul Arhiepiscopiei din Statele Unite si Canada, precum si la Reprezentanta Patriarhiei din Ierusalim. Arhiepiscopul de Suceava are totusi posibilitatea de a contesta decizia CNSAS, acesta fiind primul verdict dat de Colegiu in cazul sau. In acest sens, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Sucevei, Anton Hrib, a declarat pentru Mediafax ca inainte de a se pronunta asupra asupra verdictului CNSAS, este asteaptat raportul comisiei speciale a Sfantului Sinod.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.