CNSAS a decis ieri ca arhiepiscopul Sucevei a facut politie politica si a reconfirmat verdictul de informator pentru arhiepiscopul de Alba-Iulia, Andrei Andreicut.IPS Pimen a refuzat sa comenteze decizia CNSAS
in privinta colaborarii sale cu Securitatea IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, a primit ieri verdict de politie politica din partea Colegiului CNSAS, au declarat surse din Colegiu, citate de MEDIAFAX. Surse din CNSAS dezvaluiau in urma cu o luna pentru aceeasi agentie ca Pimen a colaborat atit cu Securitatea, cit si cu Directia de Informatii Externe (DIE), sub numele conspirative de Sidorovici si Petru. Potrivit acestora, informatii legate de IPS Pimen apar atit in dosarele celor despre care dadea date, cit si in diverse note ale ofiterilor de Securitate sau ai DIE catre sefii lor. „Exista informatii grele despre IPS Pimen, despre misiunile din tara si din strainatate la care participa", declarau sursele citate. IPS Pimen a refuzat ieri sa comenteze decizia Colegiului. Purtatorul de cuvint al Arhiepiscopiei Sucevei, Anton Hrib, a declarat ca IPS va astepta „raportul de analiza facut de Comisia speciala a Sfintului Sinod, dupa care eventual se va pronunta".

IPS Pimen nu a fost singurul inalt ierarh care a primit ieri decizie de politie politica. Acelasi verdict a fost reconfirmat si in cazul IPS Andrei, arhiepiscopul de Alba-Iulia, membrii Colegiului respingind ieri contestatia acestuia la prima decizie primita in urma cu o luna.

IPS Andrei a declarat ieri pentru Cotidianul ca va ataca la tribunal verdictul definitiv al CNSAS. „Toata perioada comunista m-au hartuit, m-au urmarit, m-au sicanat. A venit libertatea si am crezut ca va conta adevarul. Decizia mi se pare nedreapta si voi actiona in continuare in justitie", ne-a declarat IPS Andrei, care a precizat ca ia in calcul publicarea unei parti a dosarului sau pe Internet.

Un alt caz luat ieri in discutia Colegiului a fost cel al IPS Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului si Feleacului. Potrivit lui Claudiu Secasiu, membru al CNSAS, acesta va fi invitat pentru a treia oara la audieri si asta pentru ca ,,este nevoie de clarificari" in acest dosar. IPS Bartolomeu a refuzat pina acum in termeni categorici sa se prezinte la CNSAS.

In acelasi timp, CNSAS ar putea lua in discutie in sedinta de joi si cazurile altor doi ierarhi ai BOR: IPS Calinic, episcopul Argesului, si Timotei Seviciu, episcopul de Arad. Si despre acestia surse din CNSAS au declarat ca ar fi colaborat cu Securitatea, sub numele conspirative de Radu Viorel, respectiv Zamfir. Ieri, unul dintre membrii Colegiului, Cazimir Ionescu, a acuzat presiunile la care este supusa institutia in demersul de deconspirare a preotilor care au colaborat cu fosta politie politica.

BOR ar rezolva dosariada cu o spovedanie Contactat de Realitatea TV, purtatorul de cuvint al Patriarhiei, parintele Constantin Stoica, a refuzat sa comenteze verdictele date ieri de CNSAS. A declarat insa ca Biserica are o modalitate proprie de rezolvare a cazurilor inaltilor prelati care au colaborat cu Securitatea: una spirituala. „Biserica are mijloacele spirituale necesare pentru rezolvarea in plan duhovnicesc a cazurilor de acest gen. E vorba despre taina spovedaniei, care e mult mai eficienta decit un verdict dat de CNSAS", a declarat Stoica. Acesta a precizat ca Sfintul Sinod va lua in discutie, intr-o sedinta ce se va desfasura pe 23-24 octombrie, relatia dintre BOR si CNSAS, in contextul in care Biserica este nemultumita de activitatea din ultimele luni a unor membri ai Colegiului.