Unul dintre calugarii sechestrati de fortele de ordine birmaneze povesteste pentru agentia France Presse ororile prin care el si colegii lui au fost nevoiti sa treaca timp de sase zile.

„Am fost batuti in repetate rinduri cu pumnii, cu picioarele si uneori au folosit si bite. Am fost impartiti in grupuri si apoi fiecare dintre noi a fost supus unui interogatoriu. Voiau sa stie cine este liderul nostru de la manastire si daca participasem la demonstratii", a declarat pentru agentia France Presse unul dintre miile de calugari sechestrati de fortele de ordine birmaneze. Ingrozit de cele sase zile de calvar petrecute intr-un hambar, calugarul in virsta de 18 ani a decis ca sub protectia anonimatului sa povesteasca ororile prin care a trecut.

Intr-o dimineata, la manastirea unde se afla tinarul calugar a aparut un grup de soldati. Calugarii au fost invitati sa urmeze fortele de ordine pentru a lua o gustare oferita de armata. Odata adunati, toti cei care fusesera in manastire au fost inchisi in cladiri fara aerisire, fara geamuri sau chiar fara toalete. Potrivit martorului, au fost fortati sa ingenuncheze, sa-si dea jos hainele si sa suporte loviturile garzilor. „Unii dintre calugari aveau fracturi deschise", a povestit cu groaza martorul. Prizonierii au fost impartiti in grupuri. Din primul grup faceau parte cei care erau suspectati ca ar fi participat la demonstratii, al doilea era compus din cei care chiar participasera la demonstratii, si un al treilea grup, in care erau inclusi cei banuiti ca ar fi sustinut astfel de manifestatii. Tinarul calugar si alte citeva persoane au fost eliberati dupa ce au asigurat fortele de ordine ca nu au participat la manifestatie.

Potrivit publicatiei „Nouvelle Light of Myanmar", guvernul birmanez a decis sa desemneze o persoana care sa se intilneasca cu liderul opozitiei, Aung San Suu Kyi, si sa se ocupe de relatiile cu cei care sustin miscarea democratica. Aceasta datorie ii va reveni ministrului Muncii, Aung Kyi.