Ambitionand sa cuprinda in programul lui peste 80 de autori in cate o citire de 10 minute din scrisul propriu, fiecare, si, adaugand la acest unic regal poetic si cateva nume dinafara tarii, "maratonul" s-a consumat pe parcursul a 15 ore, in Aula Uni
Ambitionand sa cuprinda in programul lui peste 80 de autori in cate o citire de 10 minute din scrisul propriu, fiecare, si, adaugand la acest unic regal poetic si cateva nume dinafara tarii, "maratonul" s-a consumat pe parcursul a 15 ore, in Aula Universitatii "Lucian Blaga", cu o ritmicitate si un tonus, as spune, neobisnuit pentru destul de apatica atitudine fata de poezie in Romania prezentului. Un oras cultural european ca Sibiul nu putea sa neglijeze insa, tocmai poezia. Poetul si universitarul Andrei Bodiu, impreuna cu ASPRO au gandit "la milimetru" ca organizatori, acest festin literar, la care noutatea absoluta au fost cele 15 ore neintrerupte de lectura poetica: de la 09.00 dimineata (5 oct.) si pana la 03.00 dimineata (6 oct.). Cinci generatii de autori (de la generatia '60 si pana la generatia 2000), au citit din poeziile lor, constituind cel mai numeros "comando" liric ce s-a produs vreodata la noi. Antologia complexa care s-a editat cu prilejul acestei desfasurari de forte poeticesti, a carei infatisare grafica iesita din contingentul tipariturilor se datoreaza graficianului Adrian Timar, este si ea un omagiu delicat si tandru adus poeziei.
O asemenea intalnire nu se putea sa fie exhaustiva, din varii motive: de sanatate, absenta din tara, intersectarea cu alte evenimente s.a.m.d. Maratonul s-a deschis cu citirea a catorva pasaje dintr-un lung interviu pe care poetul Ioan Radu Vacarescu l-a facut acum cativa ani cu Mircea Ivanescu, marele absent de la aceasta intalnire. Locuitor de mai bine de doua decenii al Sibiului, Mircea Ivanescu nu a avut puterea fizica sa participe efectiv la "maraton", din cauza problemelor de sanatate. Nu au lipsit in cele 15 ore de poezie neintrerupta, replicile incrucisate si incarcate de umor, poeme pline de ironii sclipitoare, multe si studiate citiri actoricesti, ca si acea tainica si placuta senzatie de satietate care, la un moment dat se strecura pe nesimtite in publicul participant. Nedreptatind alti zeci de poeti care au fost inclusi in acest insolit "maraton poetic", se cuvine totusi sa dau citire aleatoriu, catorva nume: Nora Iuga, Andrei Codrescu, Nicolae Coande, Gabriel Chifu, Dan Mircea Cipariu, Ioan Es. Pop, Simona Popescu, Mircea Cartarescu, Augustin Fratila, Florin Iaru, Claudiu Komartin, Elena Vladareanu, Ioana Nicolaie, Andrei Bodiu, Gheorghe Iova, Liviu Ioan Stoiciu, Nichita Danilov, Alexandru Musina, Nicolae Prelipceanu, Constantin Abaluta, Cornelia Maria Savu, s.a.m.d. Efortul si implicarea organizatorica intr-o asemenea intreprindere sunt foarte mari. Concentrarea de forte este si ea una extrem de caduca, din cauza neprevazutului care pandeste de multe ori asemenea manifestari. De data asta insa, cu siguranta, Sibiul a emis unde pozitive catre poezie, in asa fel incat, la finisul "maratonului", fiecare din noi am adaugat in gand si cateva frunze de laur participantilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.