Deja atacul pe toate partile impotriva PNL si a primului-ministru Tariceanu (cu doi ministri din Guvern cercetati penal si care asteapta doar aprobarea Cotrocenilor pentru a deveni urmariti in toata regula) a inceput sa plictiseasca electoratul. Pana
Deja atacul pe toate partile impotriva PNL si a primului-ministru Tariceanu (cu doi ministri din Guvern cercetati penal si care asteapta doar aprobarea Cotrocenilor pentru a deveni urmariti in toata regula) a inceput sa plictiseasca electoratul. Pana si Ion Cristoiu, cel ce are o propensiune pentru scenarita, alteori de o zburdalnicie debordanta in astfel de situatii, e scarbit. As putea, intr-o atare situatie, sa proiectez dialogul cu cititorii spre PSD, spre conflictul dintre Mircea Geaona si Ion Iliescu, spre gafa - a cata oare?! - a "Prostanacului", incercarea stupida de a-i alunga din partid pe aceia ce au votat din contra motiunii. Caci, desi nu pare, la PSD se duce acum un razboi surd. In culise se da la gioale mai ceva decat o facea Bumbescu la Steaua, odinioara. Geoana n-a reusit altceva, prin flegma politica pe care a produs-o, decat sa uneasca impotriva-i artileria grea, pe tunarii Iliescu, Nastase, Mitrea, Theodorescu si Teodorescu (mai sunt si altii), dovedind o inabilitate crasa. Chiar si vulpoiul Hrebenciuc a fost luat prin surprindere de manevra sinucigasa a lui Geoana. Cand va rabufni acest scandal, nu stiu daca Traian Basescu il va mai putea gestiona in favoarea "pupilului" de la PSD.
Aleg, insa, in contrapartida cu scarba generala fata de politica, un subiect mult mai popular: concertul aniversar al trupei IRIS, care a implinit 30 de ani de activitate. Pe langa grobienele framantari politice, showul IRIS - cu bunele si relele, mai ales in sonorizare - a fost un pansament sufletesc pentru cei 15.000 de spectatori. Bineinteles ca Traian Basescu n-a ratat momentul de a-i premia "in grad de cavaleri" pe baietii rebeli, supranumiti "Nationala de Rock a Romaniei". De ar fi fost sincer, nu era bai, dar Basescu, evident, a facut un gest patat, spre a-si spori popularitatea, de a confisca din gloria IRIS pentru motive personale, electorale. Caci IRIS, ca si echipa de fotbal Rapid, se bucura de simpatia a milioane de fani. Sincer, nu-l vad pe Basescu fluturandu-si pleata, ma rog, suvita de mai an, pe la concertele IRIS. Nici macar pe marinarescul "Valul ce se sparge de mal..." N-ar fi e mirare ca, mai nou, politicienii care altadata umpleau tribunele la Rapid, Steaua, mai putin Dinamo, sa dea buzna pe la concertele de rock. Cu atat mai mult cu cat rockul pare sa revina la moda.
Sigur ca IRIS merita premiata pentru intreaga activitate. De fapt, publicul a premiat-o la fiecare concert, la fiecare album, iar insigna cotroceniana nu-i decat o tinichea pe langa uralele fanilor, sincere, nenegociabile. O trupa ce ajunsese sa fie interzisa pe vremea comunismului, pentru ca reda tineretului acel strop de libertate pe care-l sorbeau numai la concertele lor, nu poate fi subiectul unui troc politic. Cristi Minculescu, Nelu Dumitrescu, Valter Popa si Doru Borobeica, alaturi de alti fosti componenti, sunt - indubitabil - cavaleri ai rockului, caci generatii intregi au crescut cu muzica lor, au fost educate in ritmul "Trenului fara nas..." (o piesa protestatara, ce a scapat cenzurii). IRIS este o legenda vie, cum a zis Mihai Godoroja: "IRIS apartine Romaniei...", cu un mesaj clar pentru "Cei ce vor fi!" - precum se intituleaza ultimul lor album. Un IRIS care n-a acceptat niciodata compromisul cu vreo putere politica, nici cu comunistii, nici cu mai noii "Demagogi". Deja, prin concertul de la Aeroportul Baneasa, ei au ales medalia de aur pe care le-a decernat-o publicul. La multi ani, IRIS!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.