Executivul a contestat la Curtea Constitutionala legile prin care Parlamentul a refuzat sa recunoasca actuala structura pe care insa a votat-o o data cu numirea in functie a Cabinetului Tariceanu II.

Guvernul a contestat ieri la Curtea Constitutionala legile de respingere a celor doua ordonante care consfinteau noua structura a guvernului Tariceanu II. Este vorba despre infiintarea sau comasare unor ministere, respectiv reorganizarea aparatului de lucru al Guvernului in forma actuala. Executivul reclama faptul ca legile de respingere nu respecta dispozitiile constitutionale, intrucit nu reglementeaza masurile necesare cu privire la efectele juridice produse in perioada de aplicare a celor doua ordonante de urgenta. In plus, Guvernul sustine ca actuala structura a Guvernului a fost deja aprobata o data cu numirea in functie a actualilor ministri, pe actualele portofolii, dupa indepartarea de la guvernare a PD.

"Membrii Cabinetului isi exprima indoiala cu privire la caracterul constitutional al deciziei Senatului, in opozitie flagranta cu decizia anterioara a forului legislativ. In acest sens, Guvernul are convingerea ca aceste confuzii pot fi clarificate de Curtea Constitutionala, institutia indreptatita sa se pronunte pe acest subiect", se arata in comunicatul de presa prin care Executivul argumenteaza contestatia. Termenul pina la care trebuie sa se pronunte judecatorii Curtii Constitutionale este 24 octombrie.

Situatia celor doua ordonante este destul de ciudata. PSD a votat, pe de o parte, in luna aprilie aceasta forma a Guvernului si ministrii sai cu portofoliile acestei structuri. Pe de alta parte, pe 18 septembrie, in Senat, PSD a votat impotriva celor doua ordonante care consfinteau structura in care actualul Executiv a fost numit de Parlament. "Din punct de vedere constitutional, adoptarea legilor de respingere este constitutionala. Asteptam decizia Curtii, insa noi ne-am atins scopul. Adica am demonstrat ca acest Guvern nu are nici macar majoritatea necesara pentru a-si sustine propria structura de guvernare pe care de altfel singur si-a hotarit-o", ne-a declarat vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu. Daca cele doua legi vor fi promulgate, Guvernul va trebui sa revina la forma initiala dinainte de aprilie si sa numeasca din nou ministri pentru ministerele care vor fi reinfiintate.