Cartile cu tenta erotica au devenit din ce in ce mai multe, iar publicul roman descopera placerea lecturii in doi, deja o traditie in Occident, unde editurile promoveaza acest tip inedit
de literatura.


Cititul in doi a devenit d
Cartile cu tenta erotica au devenit din ce in ce mai multe, iar publicul roman descopera placerea lecturii in doi, deja o traditie in Occident, unde editurile promoveaza acest tip inedit
de literatura.


Cititul in doi a devenit deja o traditie apreciata in Occident, unde exista o adevarata industrie destinata acestui tip de relaxare. Editurile promoveaza autori specializati pe divertisment, in ale caror carti cititorii se regasesc, autori care ofera o literatura pe gustul partenerilor de lectura. Directorii marilor edituri din Statele Unite au stabilit in cadrul unei intalniri recente profilul necesar oricarui autor care doreste sa fie luat in seama, iar scriitorul modern trebuie sa fie in viziunea lor un entertainer. Stephen King, unul dintre cei mai bine vanduti autori de fictiune, sustine concluzia cercetatorilor americani in volumul sau despre scris (aparut si in Romania, la editura Nemira, in 2007): "Cumparatorii de carti nu sunt atrasi, in linii mari, de meritele literare ale unui roman; ei vor o poveste buna pe care s-o ia cu ei in avion, ceva care mai intai sa-i fascineze, apoi sa-i captiveze si sa-i faca sa intoarca pagina dupa pagina."


Rezultatele unui studiu de amploare realizat de cercetatorii americani au aratat ca nu orice carte poate fi citita in doi. Exista anumite carti care solicita toata atentia unui cititor, de aceea prezenta unui partener de lectura este in acele cazuri obositoare. Realizatorii studiului au analizat raspunsurile unui esantion reprezentativ de 10.000 de persoane si au descoperit ca 75% dintre acestia au incercat cititul in doi, iar peste 40% considera ca este relaxant.


PRELUDIU. La noi, prima editura care a abordat deschis subiectul sexualitate si a oferit publicului carti ce se preteaza pentru lectura in cuplu a fost Trei. Pascal Bruckner, cunoscutul autor francez care coordoneaza colectia Eroscop, a reusit sa revigoreze literatura erotica in Romania, prin titlurile lansate in ultimii 3 ani, carti care nu de putine ori au socat, impingand la limita notiunea de erotism.


Viviana Musa, PR al editurii Trei, incearca sa explice succesul inregistrat de acest nou tip de literatura: "Orice carte poate fi citita in doi. E un mod de a comunica ce presupune o complicitate agreabila. Poate fi vorba de doi prieteni, de parinti si copii, de membrii unui cuplu. Placerea lecturii poate fi solitara sau poate fi impartasita. Fara a sluji doar la acest lucru, lectura literaturii erotice in doi poate fi un bun preludiu. Judecand dupa numarul foarte mare de carti vandute de Editura TREI, din titlurile colectiei Eroscop, se poate vorbi de o moda a cartilor de calitate avand tematica erotica."


Literatura devine din ce in ce mai des un act colectiv, in care publicul se comporta ca un angrenaj complex. Imaginea intelectualului izolat in biblioteca sa dispare treptat, pe masura ce cartile propun o doza tot mai mare de interactivitate. Adevarate fenomene, ca "Harry Potter", "Stapanul inelelor" sau Dan Brown, au reusit sa se impuna pentru ca le-au permis oamenilor sa-si impartaseasca pasiunea cu cei din jurul lor, oferind lumi imaginare autentice, in care fiecare dintre noi se poate regasi.


DIVERTISMENT. Principalul segment pe care se concentreaza autorii moderni sunt cuplurile. Dupa anul 2000, specialistii americani au putut constata o adevarata invazie de carti destinate lecturii in cuplu. In Romania, piata este inca in formare, insa interesul publicului in acest tip de lectura este din ce in ce mai mare. Oamenii au descoperit ca dormitorul se poate transforma intr-un loc de citit, iar o carte iti poate oferi senzatii de nebanuit, atat timp cat este citita impreuna cu persoana potrivita...


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.