Din nefericire, economia romaneasca a ajuns din nou in stadiul in care poate fi afectata negativ de evolutiile de pe scena politica. De obicei, pentru a evalua impactul pe care il are politicul asupra economiei, este nevoie de un observator obiectiv.
Din nefericire, economia romaneasca a ajuns din nou in stadiul in care poate fi afectata negativ de evolutiile de pe scena politica. De obicei, pentru a evalua impactul pe care il are politicul asupra economiei, este nevoie de un observator obiectiv. In cazul de fata se vor lua in considerare cursul, investitiile straine si agentiile internationale de rating. De ce? Pentru ca pe marii investitori, pe speculatorii de la Londra sau pe observatorii internationali nu ii intereseaza daca numele presedintelui este Basescu, Iliescu sau Becali. Nici daca majoritatea in Parlament este detinuta de dreapta, de stanga sau de nationalisti. Ei analizeaza cu sange rece principalii indicatori economici si efectul evenimentelor politice asupra economiei. Dupa aceea urmeaza decizia: isi mai tin sau nu banii in Romania...
Acum 8 luni, presedintele Romaniei a fost demis de Parlament. Au urmat manifestari stradale, o mediatizare dusa la extrem, turnee prin tara ale principalelor partide si campanii publicitare pe bani buni. Presedintele si premierul se intreceau care sa acorde primul interviuri pe Euronews pentru a-si face auzite problemele in intregul continent. Şi ce facea economia? Bine. Economia se dezvolta la o rata de peste 6,5 la suta, investitiile directe cresteau de la o luna la alta, iar cursul, surprinzator, se aprecia. Dintre agentiile de rating, singura care a reactionat a fost Standard&Poor's, care a coborat perspectiva Romaniei de la pozitiv la stabil. Concluzia este ca investitorii nu erau ingrijorati, iar cel mai volatil dintre indicatori, cursul, se aprecia deoarece increderea in economia romaneasca era inca mare. Insa evenimentele de atunci au reprezentat inceputul unei gestionari discutabile a economiei nationale, care ne-a adus unde suntem acum.
Ce s-a intamplat intre timp? La nivel national, seceta, care a fost prost gestionata. Asta in conditiile in care FMI avertiza inca de la inceputul anului ca guvernul nu trebuie sa isi faca estimarile pornind de la premisa ca va beneficia de conditii meteorologice favorabile in 2007. Astfel, seceta a secerat productia agricola, ceea ce a dus la cresterea preturilor la alimente, lucru care a avut doua consecinte: cresterea inflatiei si adancirea deficitului comercial (Romania a fost nevoita sa importe cereale si legume). La nivel international, pietele emergente au fost luate prin surprindere de criza pietelor subprime. Criza din Statele Unite a zdruncinat sectorul financiar, iar marii investitori straini s-au speriat. Aversiunea fata de risc a scazut, iar investitorii au inceput sa se retraga de pe pietele emergente. Astfel, Bursa a cazut, iar leul s-a depreciat. Poate daca Banca Nationala ar fi putut sa prevada criza pietelor subprime, probabil nici nu ar fi intervenit pe piata. In concluzie, seceta si contextul international au dus inflatia la 5% in luna august, au coborat estimarile de crestere economica la 6% si s-a adancit deficitul de cont curent.
Şi iata ca politica a inceput sa conteze din nou. In conditiile in care toti ceilalti indicatori sunt pe muchie de cutit, investitorii straini au inceput sa analizeze si cele mai mici detalii. Ştirile aparute pe Reuters despre motiunea PSD au dus cursul in mai putin de 2 ore de la 3,37 la 3,41. Speculatorii de la Londra incepusera sa reactioneze deja. Iar cu o zi inainte de motiune, cursul a sarit din nou de la 3,35 la 3,37. Acum, la o saptamana dupa motiune, leul pare a-si fi revenit. Insa nu datorita fundamentelor, ci datorita speculatorilor care, analizand dobanzile, au inceput sa se indrepte din nou spre carry trade. Dar povestea nu s-a terminat. Guvernul este inca minoritar in Parlament, PSD-ul s-a jurat ca nu va vota legile propuse de PNL, iar cat de curand va urma cel mai important test: bugetul pe 2008.
Ramane de vazut cu ce ochi va fi privita cearta dintre putere si opozitie de catre straini. Probabil ca va urma cat de curand o noua depreciere a leului cauzata de frictiunile politice. Este destul de simplu de vazut daca stirile din Romania afecteaza cursul. In principiu, moneda nationala este corelata cu evolutia regiunii.
Daca leul evolueaza impotriva celorlalte monede vecine, motivul va fi de multe ori in urmatoarea perioada evolutia politica la nivel national. La fel si cu Bursa. Septembrie a fost luna in care nerezidentii au plasat cei mai putini bani din acest an. Acestia au cumparat actiuni pe BVB de 67,8 milioane de euro, aproape jumatate fata de august. Solutia, una singura: stabilitatea politica.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.