CE BEM, CE MANCAM
Compozitia parizerului Familia pare mai degraba o lista cu ingrediente pe care nu trebuie sa consumam, pentru ca vom avea probleme de sanatate. Carnea dezosata mecanic si aditivii alimentari sunt cele mai periculoase. Â
CE BEM, CE MANCAM
Compozitia parizerului Familia pare mai degraba o lista cu ingrediente pe care nu trebuie sa consumam, pentru ca vom avea probleme de sanatate. Carnea dezosata mecanic si aditivii alimentari sunt cele mai periculoase.  


Producatorul a amestecat: pasta de pui dezosata mecanic (MDM), slanina, carne de porc, proteina vegetala din soia nemodificata genetic, apa, sare, extract de condimente, conservant: nitrit de sodiu (E 250), stabilizator, polifosfat de sodiu E 452, potentiator de aroma: glutamat monosodic E 621, antioxidant erithorbat de sodiu E 316, colorant natural: cosenila E 120. Toate acestea le-a pus in membrana artificiala, care nici ea nu este necomestibila.


ANALIZA. Parizerul Familia este un produs realizat din carne dezosata mecanic, cu slaba valoare nutritionala, cu un continut ridicat de grasimi animale saturate, periculoase, provenite din slanina si carne de porc in amestrec cu proteina vegetala din soia si o serie de aditivi alimentari. Acestia fac parte din categoria conservantilor, stabilizatorilor, potentiatorilor de aroma, colorantilor.

Parizerul contine mai multe surse de sodiu provenite din sare si din aditivii alimentari E 452, E 621, E 250, E 316. Conservantul E 250 in anumite conditii poate avea efect cancerigen. Profilul nutritional al produsului este dezechilibrat si nu poate fi compensat nici macar prin asocierea lui cu alte alimente sanatoase, atrage atentia profesorul Gheorghe Mencinicopschi.  


CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, obezilor, supraponderalilor, suferinzilor de sindrom metabolic (diabet de tip II, hipertensiune, dislipidemii, distrigliceridemii, cardiovasculare, neurologice, neurodegenerative, cancere), suferinzilor de boli hepatice, renale, persoanelor cu afectiuni dermatologice, celor cu maladii pulmonare, batranilor, celor cu poliartrite reumatoide, bolnavilor de hiperuricemie (guta).   


AditiviiColorantul E 120, care poate fi gasit sub denumirea de cosenila, acid carminic sau carmin, poate avea efecte adverse asupra persoanelor sensibile, cel mai des intalnita fiind hiperactivitatea la copii. De asemenea, si stabilizatorul E 452 poate avea efecte adverse, motiv pentru care s-a stabilit o doza zilnica admisa de 70 mg/kg corp. Aceasta cantitate include toti aditivii alimentari care contin fosfat, pentru ca acestia pot dezechilibra balanta calciu fosfor. Dintre toti aditivii folositi, potentaitorul de gust E 621 este cel mai intalnit in produsele de pe piata din Romania, el fiind si foarte periculos. Consumat in cantitati mari poate ajunge sa afecteze si sistemul nervos si capacitatea de a gandi.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.